Zvezna država New York toži Harveyja Weinsteina Izpostavljeno

  • Napisal  B.S.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Harvey Weinstein Harvey Weinstein

Pravosodni minister države New York Eric Schneiderman je vložil tožbo proti nekdanjemu hollywoodskemu producentu Harveyju Weinsteinu, njegovemu bratu Bobu in podjetju Weinstein Co. zaradi vztrajnih spolnih nadlegovanj, zastraševanj in diskriminaciji, pred čemer podjetje svojih zaposlenih ni zaščitilo.

New York Times je lani prvi objavil navedbe žensk, ki naj bi jih danes 65-letni brezposelni producent Harvey Weinstein spolno zlorabljal, doslej pa se jim jih je pridružilo že okrog 70. Weinsteinov primer je sprožil plaz podobnih obtožb v svetu zabave, politike, znanosti, medijev in drugje ter številne odstope, poroča Sta.

Schneiderman, ki je najbolj znan po tem, da je v letu dni sprožil že več kot 100 tožb in postopkov proti vladi predsednika ZDA Donalda Trumpa, zahteva od Weinsteinov za zdaj še nedoločen znesek kazni in odškodnine, ki jih bo treba plačati žrtvam. Tožba prav tako zahteva, da se ob morebitni prodaji podjetja Weinstein Co. zagotovi kompenzacija žrtvam in zagotovi zaščita zaposlenim.

Podjetje in Bob Weinsten sta predmet tožbe zato, ker ni nihče ukrepal v več letih zlorab, čeprav so imeli na voljo dovolj kredibilnih dokazov. Podjetje, za katerega je zanimanje izrazila skupina investitorjev, naj bi zaradi tega kršilo newyorško zakonodajo. Prodaja bo sedaj verjetno vsaj odložena, če ne prekinjena.

B.S.

nazaj na vrh