Župana Madrida je postal konservativni politik Jose Luis Martinez-Almeida

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Za župana Madrida je bil danes izvoljen konservativni politik Jose Luis Martinez-Almeida. (foto: Twitter) Za župana Madrida je bil danes izvoljen konservativni politik Jose Luis Martinez-Almeida. (foto: Twitter)

Za župana Madrida je bil danes izvoljen konservativni politik Jose Luis Martinez-Almeida. K njegovi izvolitvi so odločilno prispevali glasovi skrajno desne stranke Vox, ki je tako močno pridobila na vplivu.

 

Za Martinez-Almeido je poleg 15 predstavnikov njegove Ljudske stranke (PP) glasovalo še enajst predstavnikov liberalne stranke Ciudadanos in štirje predstavniki stranke Vox. Dogovor o tem so stranke dosegle v petek zvečer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Brez glasov Voxa bi konservativci ne mogli premagati dosedanje županje Manuele Carmena iz levega zavezništva Mas Madrid. Ta je na lokalnih volitvah 26. maja sicer prejela največ glasov volivcev, ni pa njeno zavezništvo dobilo dovolj sedežev v mestnem svetu, da bi lahko z drugimi levousmerjenimi strankami dosegla absolutno večino, potrebno za ohranitev županskega položaja.

Nove župane so danes potrjevali tudi v drugih španskih mestih. V štirih od osmih največjih mest v Španiji vlada PP ob podpori strank Ciudadanos in Vox. To so poleg Madrida še Zaragoza, Malaga in Murcia.

Podpredsednica španske vlade Carmen Calvo, ki izhaja iz vrst socialistov (PSOE), je dogovor med omenjenimi tremi strankami označila za "obžalovanja vrednega". "Kaj takega se v Parizu, Londonu ali Berlinu ne bi nikoli zgodilo," je dejala.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.