Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA septembra znova navzgor

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Jamesdisher/Wikimedia Commons; CC BY-SA 3.0

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA se je septembra v primerjavi z avgustom povečal za 1,3 odstotka na 54,02 milijard dolarjev, od januarja letos pa je narasel za 10,1 odstotka. Carinske vojne, ki jih sproža predsednik ZDA Donald Trump, za zdaj torej še niso imele želenega učinka na primanjkljaj.

ZDA so septembra povečale izvoz za 1,5 odstotka oziroma 3,1 milijarde dolarjev na 212,6 milijarde dolarjev, obenem pa povečale uvoz za 1,5 odstotka oziroma 3,8 milijarde dolarjev na 266,6 milijarde dolarjev. V menjavi storitev imajo ZDA s tujino še naprej presežek, vendar pa je primanjkljaj v blagovni menjavi oktobra znašal rekordnih 76,3 milijarde dolarjev.

Primanjkljaj s Kitajsko, s katero se je Trump zapletel v najbolj zagrizeno carinsko vojno, je oktobra znašal 40,2 milijarde dolarjev, v desetih mesecih skupaj pa se ga je nabralo za 301,4 milijarde dolarjev. Izvoz ameriške soje na Kitajsko se je od avgusta zmanjšal že za 29 odstotkov.

Statistika je za oktober zaznala tudi povečanje primanjkljaja v trgovini z Rusijo, ki je z 1,7 milijarde dolarjev najvišji od maja 2013.

Primanjkljaj v trgovini s Mehiko in Kanado se je sicer septembra rahlo zmanjšal. Samo v blagovni menjavi z Mehiko je primanjkljaj padel za 1,1 milijarde dolarjev na 7,6 milijarde dolarjev, ker je izvoz narasel za 1,1 milijarde dolarjev na 22,5 milijarde dolarjev, uvoz pa se je zmanjšal za 100 milijonov dolarjev na 30,1 milijarde dolarjev.

Primanjkljaj ZDA v trgovini z EU pa je padel s 15,7 na 10,6 milijarde dolarjev.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.