ZDA s sankcijami na ruskega naftnega velikana, ki ohranja pri življenju Madurovo strahovlado v Venezueli

  • Napisal  Ivan Šokić / Nova24tv
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Twitter foto: Twitter

ZDA so v torek, 18. februarja 2020 predstavile nov sveženj sankcij proti podružnici ruskega naftnega velikana Rosnjeft s sedežem v Švici. Podjetje naj bi po trditvah predstavnikov Trumpove administracije “pri življenju ohranjalo Madurovo oblast” v Venezueli.

 

Z uvedbo dodatnih sankcij se nadaljuje ameriško stopnjevanje pritiska na Venezuelo in posredno tudi na Rusijo. V Moskvi so bili do ameriške poteze kritični, češ da gre za nelojalno konkurenco.

Ravno tako so iz uradne Moskve sporočili, da uvajanje dodatnih sankcij na ruska podjetja zaradi sodelovanja z Venezuelo, ne bo odvrnilo Rusije od nadaljnega sodelovanja z Madurovim režimom.

Po trditvah ruskega ministra za zunanje zadeve Sergeja Lavrova se s tem, kakor poroča Reuters, dodatno kvarijo ameriško-ruski odnosi, ravno tako pa posega globalni prosti trg.

Po besedah venezuelskega ministra za zunanje zadeve Jorgea Arreaze, pa je to zgolj še eden v vrsti ameriških napadov na Venezuelo.

Posebni predstavnik za Venezuelo Elliott Abrams je na tiskovni konferenci povedal, da ne pričakujejo, da bodo nove ameriške sankcije vplivale na ceno nafte po svetu.

nazaj na vrh