Vrhovno sodišče v Gibraltarju je odredilo izpustitev iranskega tankerja

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Twitter foto: Twitter

Vrhovno sodišče v Gibraltarju je danes odredilo izpustitev iranskega tankerja, ki so ga gibraltarske oblasti zasegle 4. julija. Sodišče je tanker Grace 1 izpustilo, potem ko je od iranske vlade dobilo pisna zagotovila, da tanker ne bo izkrcal tovora v Siriji, pisanje časnika Gibraltar Chronicle povzemajo tuje tiskovne agencije.

 

Ameriško pravosodno ministrstvo je pred tem zahtevalo, da se odločanje o izpustitvi tankerja preloži, a je sodišče to zahtevo zavrnilo.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je v odzivu na izpustitev tankerja poudaril, da je ameriški piratski poskus spodletel, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iranski veleposlanik v Londonu pa je odločitev sodišča v Gibraltarju označil za boleč poraz za ZDA.

Britanske oblasti so tanker Grace 1 ustavile v Gibraltarju 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije Evropske unije. Iran je v znak nasprotovanja temu "nezakonitemu zasegu" poklical na zagovor britanskega veleposlanika v Teheranu, nekaj dni kasneje pa je iranska revolucionarna garda ustavila britanski tanker v Perzijskem zalivu.

Teheran je po poročanju nemško tiskovno agencijo dpa predlagal izmenjavo plovil, a je nova britanska vlada to zavrnila. Vrhovno sodišče Gibraltarja je 19. julija podaljšalo zaseg iranskega tankerja za 30 dni in razpisalo naslednjo obravnavo za današnji dan.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.