Volitve v Severni Makedoniji: socialisti Zorana Zaeva spet prvi, a z zelo tesno prednostjo

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Zoran Zaev je velik prijatelj Tanje Fajon. (foto: facebook) Zoran Zaev je velik prijatelj Tanje Fajon. (foto: facebook)

Izidi parlamentarnih volitev v Severni Makedoniji kažejo na tesno zmago koalicije na čelu s socialdemokratsko SDSM nekdanjega premierja Zorana Zaeva, ki je prejela 36,48 odstotka glasov volivcev. Opozicijska konservativna VMRO-DPMNE pa je podatkih makedonske volilne komisije prejela 35,47 odstotka glasov.

 

Vladajoča Demokratična unija za integracijo (DUI) Alija Ahmetija je prejela 12,52 odstotka glasov volivcev, je po preštetih 71 odstotkih glasov volivcev sporočila makedonska volilna komisija.

Nekdanji makedonski premier Zoran Zaev je že razglasil zmago, poročajo tuje tiskovne agencije.

Že prvi izidi po zaprtju volišč v sredo zvečer so nakazovali, da bo volilni izid tesen. Stran, na kateri volilna komisija objavlja rezultate, se je sesula po nekaj sekundah, tako vladni socialdemokrati kot opozicijska konservativna VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega pa so zatrjevali, da so v vodstvu.

Po podatkih državne volilne komisije je od 1,8 milijona volilnih upravičencev do 20.45 glasovalo 50,68 odstotka volivcev. Volišča so bila odprta do 21. ure.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.