Vodstvo CSU soglasno podprlo koalicijsko pogodbo

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Angela Merkel Angela Merkel Twitter

Vodstvo bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) je danes soglasno potrdilo koalicijsko pogodbo, ki so jo v sredo sklenili s sestrsko Krščansko-demokratsko unijo (CDU) in socialdemokrati (SPD), je iz krogov blizu vodstva izvedela nemška tiskovna agencija dpa. Že v sredo je pogodbo potrdila poslanska skupina CSU v Berlinu.

 CSU je prva od treh koalicijskih strank, ki je potrdila pogodbo. CDU bo 26. februarja organizirala poseben kongres stranke, na katerem bodo potrjevali koalicijsko pogodbo, česar pa CSU ne bo storila. Prav tako o pogodbi ne bo glasovalo članstvo CSU, kot bo to v SPD.

Vodja bavarske CSU Horst Seehofer in drugi vodilni člani stranke so pred tem pokazali veliko zadovoljstvo nad njihovimi dosežki v pogajanjih. Med drugim kot uspeh ocenjujejo dogovor na področju begunske politike, kjer so med drugim uspeli doseči omejitev števila prihodov novih prosilcev za azil v Nemčijo na 220.000 na leto. Uspeh pa so dosegli tudi z dogovorom o znižanju davkov.

Poleg tega so dobili tudi nekatera pomembna ministrstva. Notranje bo tako odslej vodil kar Seehofer sam, še naprej pa bodo med drugim vodili ministrstvi za promet in razvoj.

Člani CDU kritični do Merklove zaradi razdelitve ministrstev

Nemška kanclerka Angela Merkel je deležna številnih kritik znotraj svoje Krščansko-demokratske unije (CDU), ker je v zameno za vstop v koalicijo socialdemokratom (SPD) prepustila nekatere ključne ministrske položaje. Med drugim bodo člani SPD zasedli zunanje in finančno ministrstvo.

"Uh! Vendarle imamo vsaj še kanclerski položaj," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na Twitterju zapisal poslanec CDU Olav Gutting.

Drugi poslanec CDU Christian von Stetten pa je trenutno sestavo prihodnje nemške vlade označil za "politično napako".

Nezadovoljstvo znotraj CDU bi lahko povzročilo razburljiv izredni kongres stranke 26. februarja, na katerem bodo delegati glasovali o koalicijski pogodbi. Kongres bi lahko predstavljal prvi večji test politične avtoritete Merklove, odkar je pred 12 leti prvič postala kanclerka.

Člani CDU so nezadovoljni predvsem, ker je kanclerka v zameno za podporo novi veliki koaliciji SPD predala zunanje ministrstvo, ki ga bo vodil dosedanji vodja SPD Martin Schulz, in finančno ministrstvo, ki ga bo prevzel hamburški župan Olaf Scholz. SPD naj bi poleg tega pripadlo še ministrstvo za delo in socialne zadeve.

Vendar pa je vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer po pogajanjih povedal, da je bil SPD zelo vztrajen pri tem, da dobi ta tri ministrstva v zameno za pridružitev vladi.

nazaj na vrh