Voditelji ZDA, Francije, Nemčije in Velike Britanije Rusijo v skupni izjavi obtožili napada z živčnim strupom

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
London je napad na nekdanjega dvojnega rusko-britanskega agenta Skripala povezala s skupino živčnih strupov novičok, ki so jo razvili v 70. in 80. letih v nekdanji Sovjetski zvezi. (foto: Twitter) London je napad na nekdanjega dvojnega rusko-britanskega agenta Skripala povezala s skupino živčnih strupov novičok, ki so jo razvili v 70. in 80. letih v nekdanji Sovjetski zvezi. (foto: Twitter)

Velika Britanija, Francija, Nemčija in ZDA so v skupni izjavi, ki jo je danes objavila britanska vlada, obsodile napad z živčnim strupom na nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčerko. Obenem so Moskvi očitale sodelovanje v napadu, saj da "ni nobene prepričljive alternativne razlage", poročajo tuje tiskovne agencije.

"Mi, voditelji Francije, Nemčije, ZDA in Velike Britanije, preziramo napad na Sergeja in Julijo Skripal" v Salisburyju 4. marca, so zapisali v skupni izjavi, kakršne so sicer zelo redke. Kot so nadaljevali, jih je London obvestil, da je za napad najverjetneje odgovorna Rusija in oni to oceno delijo, saj "ni nobene prepričljive alternativne razlage", Rusija pa tudi "ni odgovorila na legitimno zahtevo britanske vlade, kar še dodatno potrjuje njeno odgovornost".

London je napad na nekdanjega dvojnega rusko-britanskega agenta Skripala povezala s skupino živčnih strupov novičok, ki so jo razvili v 70. in 80. letih v nekdanji Sovjetski zvezi. Moskvi očita, da ni uspela pojasniti, kako se je lahko ta strup znašel na Otoku. Kremelj zanika vpletenost in tudi ni upošteval ultimata Londona, po katerem bi moral do torka zvečer podati pojasnila.

"Rusijo pozivamo, naj nagovori vsa vprašanja, povezana z napadom v Salisburyju (...) Še posebej bi morala Rusija Organizaciji za prepoved kemičnega orožja v celoti razkriti program novičok," v skupni izjavi poudarja četverica voditeljev in dodaja, da gre za napad na suverenost Velike Britanije ter kršitev mednarodnega prava, ki "ogroža varnost nas vseh". Zastrupitev v Salisburyju sicer predstavlja prvo ofenzivno uporabo živčnega strupa v Evropi po drugi svetovni vojni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes znova ocenil, da za omenjenim napadom na Skripala stoji Rusija in dodal še, da napad ustreza brezobzirnemu ravnanju Rusije v minulih letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Nobenega razloga nimamo, da bi postavljali pod vprašaj izsledke preiskave in ocene velike Britanije," je menil Stoltenberg.

Nasprotno pa so v Moskvi znova zavrnili vse očitke. Kot je poudaril ruski zunanji minister Sergej Lavrov, bi bilo za rusko državo absurdno, da bi napad na dvojnega agenta izvedla tik pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami to nedeljo in pred svetovnim nogometnim prvenstvom, ki ga bo gostila junija in julija.

"Načeloma v nobeni situaciji ni mogoče kar predvidevati, da je v to vpletena Ruska federacija (...) A tudi če bi hipotetično sprejeli boleče sprijeno logiko naših zahodnih kolegov, kdo pri zdravi pameti bi pomislil, da se bo odločila Ruska federacija sama sebi nakopati takšne probleme na predvečer predsedniških volitev, na predvečer svetovnega prvenstva v nogometu? Nobenega motiva ni," je v izjavi na spletni strani zunanjega ministrstva zapisal Lavrov.

Lavrovov namestnik Sergej Rjabkov je medtem zatrdil, da Rusija ni imela programov za razvoj novičoka. "Želim povedati z vso gotovostjo, da Sovjetska zveza ali Rusija ni imela programov za razvoj bojnega strupa, imenovanega novičok," je izjavil za rusko tiskovno agencijo Interfax.

Ob tem se je obregnil ob ljudi, ki širijo informacije o domnevnem obstoju programa. Prvi je o tem javno spregovoril sovjetski kemik Vil Mirzajanov, ki živi v ZDA.

"Vse raziskave na področju novih bojnih strupov smo končali, ko smo se pridružili konvenciji (o kemičnem orožju), in lani so bile uničene vse zaloge bojnih strupov," je dejal Rjabkov in dodal, da ZDA tega še niso storile.

nazaj na vrh