[Video] Indijskega predsednika vlade Modija na shodu v Houstonu pričakalo 50 tisoč ameriških Indijcev, zraven je bil tudi Trump! Redko se zgodi, da v ZDA tujega voditelja doleti takšna čast!

  • Napisal  Rok Krajnc/Nova24TV
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Narendra Modi in Donald Trump (Foto: epa) Narendra Modi in Donald Trump (Foto: epa)

Na shodu v teksaškem Houstonu je indijskega predsednika vlade Narendro Modija pričakala kar 50 tisoč glava množica pretežno ameriških Indijcev, zbrane pa je nagovoril tudi ameriški predsednik Donald Trump. Le redko so v ZDA tuji voditelji deležni takšne pozornosti. Modi je tako dobro izkoristil priložnost, da izboljša svoj mednarodni ugled ob napetostih v Kašmirju, Trump pa si je skušal izboljšati naklonjenost med indijsko skupnostjo v ZDA, ki sicer večinsko podpira demokrate.

V Združenih državah Amerike so v nedeljo priredili enega redkih množičnih shodov v čast tujemu voditelju. V teksaškem Houstonu se je kar 50 tisoč ljudi zbralo ob prihodu indijskega predsednika vlade Narendre Modija, shoda pa se je udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je shod označil za zgodovinski dogodek. Američane indijskega porekla, ki so na volitvah leta 2016 sicer glasovali proti njemu, je Trump med drugim nagovoril s sledečimi besedami: “Sledite našim vrednotam, vzdržujete skupnosti in resnično ste ponosni, da ste Američani in tudi mi smo resnično ponosni, da ste Američani.” Američani indijskega porekla so sicer leta 2016 s kar 75 odstotki glasovali za Trumpovo nasprotnico, Hillary Clinton, Houston pa v sicer pretežno republikanskem Texasu velja za demokratsko trdnjavo. Kljub temu so množice oba voditelja pričakale s stoječimi ovacijami.

Trumpov obisk bo težko spremenil pretežno prodemokratsko usmerjenost skupnosti
Odnosi med ZDA in Indijo so zaradi trgovinskih odnosov in carin v zadnjem času razburkani, a Trump in Modi se na osebni ravni očitno odlično razumeta. Direktor azijskega programa pri John Hopkins University Devesh Kapur, ki je tudi avtor knjige o ameriških Indijcih, je povedal, da je dogodek za oba voditelja simbolnega pomena: “Trda politika Trumpove administracije do migracij mu gotovo ni prislužila naklonjenosti skupnosti. Pojavljanje z Modijem bo morda blago pomagalo, a ne bo spremenilo prodemokratske usmerjenosti skupnosti.”

Indija in Pakistan, med katerima so napetosti zaradi Kašmirja, sta obe jedrski sili
V svojem govoru na houstonskem stadionu NRG, kjer se je odvil dogodek, je Modi med drugim povedal, da si močno prizadeva spodbuditi razvoj v Indiji, kot poroča CNBC pa mu je dogodek dal priložnost, da popravi svoj mednarodni ugled po nemirih v Kašmirju. Ti so sledili odpravi delne avtonomije v tej večinsko muslimanski regiji, dogajanje pa je povzročilo velike napetosti v mednarodni skupnosti, saj sta tako Indija kot sosednji Pakistan oborožena z jedrskim orožjem. Pakistan je obsodil ravnanje Indije in pakistanski predsednik vlade Imran Khan je komentiral, da bo to le še več muslimanov potisnilo v ekstremizem.

Udeleženci so ne glede na svojo politično usmeritev z navdušenjem pričakali Trumpa
Udeleženec shoda Ketan Inamdar, ki je sicer zaposlen v administraciji houstonskega demokratskega župana Sylvesterja Turnerja, je dogodek komentiral sledeče: “Danes praznujemo našo skupnost in njen pomen za Houston in za vso Ameriko. Trump je tukaj zelo dobrodošel. Dogodek je namenjen ustvarjanju harmonije in ljubezni. Rasa, vera in politične stranke danes niso pomembne.” Modi se je sicer shoda udeležil pred zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov, ki bo ta teden potekala v New Yorku.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=BuSQ4ArC6Tc

Rok Krajnc/Nova24TV

nazaj na vrh