Velika Britanija: Žrtve posilstva bodo policiji morale predati mobilne telefone

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Pixabay foto: Pixabay

V Veliki Britaniji bodo morale žrtve kaznivih dejanj, med njimi tudi žrtve posilstva, policiji poslej predati mobilne telefone ali pa bodo tvegale ustavitev preiskave ali sodnega procesa. Ta ukrep so sprejeli, potem ko je propadla vrsta primerov v zvezi s posilstvi in spolnimi napadi, ko so se pojavili ključni dokazi.

 

Obrazce, s katerimi bodo žrtve privolile v dostop policije do njihovih podatkov, vključno z elektronsko pošto, kratkimi sporočili in fotografijami, bodo uporabljali v Angliji in Walesu. Policija in tožilstvo trdita, da naj bi z obrazci zamašili vrzel v zakonu, po katerem tožnikov in prič ni mogoče prisiliti, da predajo dokaze s telefonov, prenosnih računalnikov, tablic ali pametnih ur, poroča britanski BBC.

Na obrazcih piše, da lahko žrtve pojasnijo, zakaj policiji ne dovolijo dostopa do podatkov. Omenjeno je tudi, da tisti, ki policiji ne dovolijo preiskave ali tožilstvu ne razkrijejo gradiva, ki bi omogočilo pravično sojenje, tvegajo ustavitev preiskave ali sodnega procesa.

Tožilstvo sicer zagotavlja, da bodo podatke na mobilnikih pregledali le, če bo to smiselno za preiskavo, pred sodiščem pa bodo uporabili samo ustrezno gradivo, ki bo zadostilo strogim pogojem.

Obrazce bo mogoče uporabiti v preiskavi katerega koli kaznivega dejanja, a pričakovati je, da jih bodo uporabljali predvsem v primerih posilstva in spolnega nasilja, kjer žrtve pogosto poznajo osumljence.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.