V Rusiji potekajo volitve: Po Putinu Putin

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Vladimir Putin (foto: arhiv Demokracije) Vladimir Putin (foto: arhiv Demokracije)

V Rusiji danes potekajo predsedniške volitve, na katerih je pričakovati gladko zmago predsednika Vladimirja Putina, ki mu ankete napovedujejo nekje 70 odstotkov podpore. Volišča so se na Daljnem vzhodu odprla že v soboto zvečer po srednjeevropskem času, v Moskvi pa danes ob 6. uri zjutraj po našem času. Prva poročila govorijo o visoki udeležbi.

Ker je izid današnjih volitev bolj ali manj znan vnaprej, se v Kremlju bojijo, da jih bo zaznamovala nizka udeležba, ki bi zmanjšala legitimnost rezultata, zato so vložili veliko truda v prepričevanje Rusov, naj pridejo na volišča. Tudi Putin je v petek pozval državljane, naj se udeležijo volitev.

Volišča so se odprla ob 8. uri zjutraj po lokalnem času in se bodo zaprla ob 19. uri, nazadnje v ruski eksklavi Kaliningrad na meji z EU. Takrat naj bi bili že tudi znani prvi rezultati - zaradi velikih časovnih razlik, saj Rusija obsega kar 11 različnih časovnih pasov, bodo do zaprtja volišč na zahodu države na vzhodu Rusije, še posebej pa na Daljnem vzhodu in Sibiriji, že lahko prešteli precejšen delež glasovnic.

Od tam medtem že tudi prihajajo prva, za Kremelj pomirjujoča poročila o visoki volilni udeležbi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na polotoku Kamčatka naj bi tako v prvih sedmih urah od odprtja volišč glasovalo dobrih 54 odstotkov volilnih upravičencev, kar je kar osem odstotnih točk več kot na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2012. S sibirskega Irkutska poročajo o šest odstotnih točk višji udeležbi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med tistimi, ki so na enem od volišč v Moskvi danes že oddali svoj glas, je tudi sam Putin. Ob tem je po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax dejal, da je "prepričan v pravilnost programa, ki ga predlagam za državo". Volilnega izida ni želel napovedovati. Kot je zatrdil, mu je vseeno, s kakšno prednostjo bo zmagal, zadovoljen bo z vsakim odstotkom, ki mu bo omogočil nadaljnje "izpolnjevanje nalog predsednika".

Na volitvah leta 2012 je bila volilna udeležba sicer 65,3-odstotna, Putin pa je slavil s 64,4-odstotno podporo, spominja dpa. Volilnih upravičencev v Rusiji je približno 109 milijonov. Tokrat na volitvah sodelujejo tudi prebivalci nekdaj ukrajinskega polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila pred natanko štirimi leti, prav na današnji dan.

Opazovalci, ki jih je na volišča po vsej državi poslala ruska opozicija, se po poročanju dpa pritožujejo, da jih na številna volišča ne spustijo. Volitve sicer spremljajo tudi mednarodni opazovalci, bilo naj bi jih okoli 150.

Tokratne volitve sicer potekajo predvsem v senci spora z Veliko Britanijo zaradi nedavne zastrupitve na Otoku živečega nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala z živčnim strupom, za katero po prepričanju Londona stoji Kremelj.

65-letni Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada že od leta 1999, tudi na tokratnih volitvah nima prave konkurence, saj so glavnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega izločili iz tekme. Eden najglasnejših Putinovih kritikov ni smel kandidirati zaradi obsodbe na pogojno zaporno kazen pred petimi leti. 41-letnik je pozval k bojkotu "kvazivolitev" in izrazil upanje, da bo na volišča prišlo čim manj ljudi.

S Putinom se za predsedniški položaj tako danes meri sedem kandidatov. Glede na ankete naj bi kandidat ruske komunistične partije Pavel Grudinin prejel od sedem do osem odstotkov glasov, nacionalist Vladimir Žirinovski od pet do šest odstotkov, televizijska voditeljica Ksenija Sobčak odstotek do dva, ostali kandidati pa okoli odstotka.

To bo Putinov četrti predsedniški mandat in morda tudi zadnji, saj ustava dovoljuje zgolj dva zaporedna šestletna mandata. V preteklosti ga to sicer ni ustavilo. Putin bi lahko tako kot leta 2008 znova postal premier, nato pa bi se lahko znova potegoval za predsedniški položaj.

nazaj na vrh