V Južni Koreji novi protesti proti obisku severnokorejskega generala

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia) Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia)

V Južni Koreji danes protestirajo svojci 46 južnokorejskih mornarjev, ki so se utopili leta 2010, ko je Pjongjang potopil njihovo vojaško ladjo. Protestirajo proti udeležbi severnokorejskega generala Kim Yong-chola na nedeljskem zaključku olimpijskih iger v Pyeongchangu, ki naj bi ukazal potopitev ladje.

 

Kim, ki ga obtožujejo odgovornosti za več napadov na južno sosedo, bo na sklepni slovesnosti vodil osemčlansko delegacijo Severne Koreje.

Kakih 70 poslancev konservativne stranke Svoboda Koreja je že v petek protestiralo pred predsedniško palačo in od predsednika Moon Jae-ina zahtevalo, da odpove generalov obisk. Stranka je tudi danes izrazila nasprotovanje obisku in za ponedeljek napovedala množične proteste.

S pozivi k usmrtitvi generala Kima se je v središču Seula danes zbrala skupina 30 svojcev omenjenih mornarjev. Več tisoč protestnikov, ki se tedensko zbirajo na protestih z zahtevo po izpustitvi iz zapora bivše predsednice države Park Geun-hye, pa so prav tako podprli njihovo zahtevo po aretaciji in usmrtitvi generala.

Tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Baek Tae-hyun je v odzivu že sporočil, da se južnokorejska vlada dobro zaveda razširjenih dvomov in nasprotovanja obisku Kim Yong-chola, a je nanj pristala, saj "bo morda okrepil možnosti za izboljšanje medkorejskih vezi in mirno rešitev spora". Izpostavili so tudi, da je težko potrditi, da je prav general bil tisti, ki je ukazal napad na omenjeno ladjo.

Po poročanju južnokorejskih medijev bodo v severnokorejski delegaciji tudi predstavniki zunanjega ministrstva, ki so odgovorni za odnose z ZDA in severnokorejski jedrski program. To vzbuja upanje, da se je Pjongjang med obiskom pripravljen pogovarjati o svojem spornem jedrskem programu, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Delegacijo bo verjetno sprejel južnokorejski predsednik, Bela hiša pa je že izključila možnost pogovorov z ameriško delegacijo, ki se bo pod vodstvom Ivanke Trump, hčerke in svetovalke predsednika ZDA, udeležila zaključne slovesnosti olimpijskih iger.

Namesto tega je Washington danes opozoril Pjongjang pred "maksimalnim pritiskom" za denuklearizacijo Korejskega polotoka nekaj ur po tem, ko je predsednik ZDA Donald Trump v petek naznanil uvedbo doslej najobsežnejšega svežnja sankcij proti režimu v Pjongjangu, katerega namen je nadaljnja prekinitev vira dohodkov in goriva, ki ga režim uporablja za financiranje svojega jedrskega programa in vzdrževanje vojske.

Olimpijske igre v Pyeongchangu je sicer zaznamovala otoplitev odnosov med obema Korejama, potem ko so se napetosti zaradi glasnega rožljanja severnokorejskega voditelja Kim Jong-una z orožjem pred tem močno zaostrile.

nazaj na vrh