V italijanskem parlamentu izvolili vodstvo! Kdo bo vodil vlado?

Na mesto predsednika poslanske zbornice izvoljen član Gibanja petih zvezd Roberto Fico. Foto: Di Pizzi Na mesto predsednika poslanske zbornice izvoljen član Gibanja petih zvezd Roberto Fico. Foto: Di Pizzi

Stranke novoizvoljenega italijanskega parlamenta so danes vendarle dosegle napredek in izvolile vodstvo. Populistično Gibanje pet zvezd in desnosredinsko zavezništvo, ki se sicer borita za prevlado v novi vladi, sta sprejela dogovor za imenovanje predsednikov v obeh domovih parlamenta in ju tudi izvolila.

Skladno z dogovorom, ki bo utrl pot razpravi o tem, kdo bo vodil državo, je bil na mesto predsednika spodnjega doma parlamenta oziroma poslanske zbornice izvoljen član Gibanja petih zvezd Roberto Fico.

Mesto predsednice senata pa bo zasedla Elisabetta Alberti Casellati, članica konservativne stranke Naprej Italija, ki je del desnosredinskega zavezništva, in bližnja prijateljica nekdanjega premiera Silva Berlusconija.

43-letni Fico je na današnjem glasovanju od skupno 620 glasov dosegel podporo 422 poslancev, 71-letna Alberti Casellatijeva pa je z 240 glasovi od skupno 319 postala prva predsednica senata.

Nova predsednica je bila sicer predlagana šele danes zjutraj, tik pred glasovanjem, potem ko je v petek v drugem delu glasovanja prišlo do zastoja. Njeno izvolitev je omogočil tudi dogovor znotraj desnosredinskega zavezništva glede skupnega kandidata.

Do dogovora je sicer prišlo tudi po obdobju napetih pogajanj, kdo bo vodil prihodnjo vladno koalicijo. Gre pa za pomemben korak naprej, saj se bodo tako nadaljnji pogovori med italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in tekmeci za oblikovanje vladne koalicije lahko začeli.

Glavna tekmeca za oblikovanje nove vlade sta sicer ravno Gibanje petih zvezd pod vodstvom Luigija Di Maia, ki je po volitvah 4. marca s 32 odstotki glasov postala najmočnejša stranka v parlamentu, in desnosredinsko zavezništvo z Matteom Salvinijem na čelu.

V minulih dneh je sicer v desnosredinskem zavezništvu prišlo do trenj. Salvini je namreč brez posvetovanja odstavil kandidata za predsednika in s tem razburil Berlusconija.

Oba politična bloka sicer v primeru vodenja vlade napovedujeta sodelovanje s katerokoli stranko, ki bo sprejela njun program. Levosredinska Demokratska stranka (PD), ki se je na volitvah v začetku meseca uvrstila na tretje mesto, pa je medtem zavrnila možnost sodelovanja v koaliciji z njima.

nazaj na vrh