V EU optimizem glede rešitve spora med Skopjem in Atenami zaradi imena države

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija fdecomit/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

V EU vlada optimizem, da bo mogoče spor o imenu med Skopjem in Atenami rešiti do konca junija, kažejo izjave v sklopu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Sofiji. Bolgarska zunanja ministrica Ekaterina Zaharieva v juniju upa tudi na odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo.

Že ob prihodu na drugi dan neformalnega zasedanja zunanjih ministrov unije v Sofiji je bil danes optimističen evropski komisar za širitvena pogajanja Johannes Hahn. Izrazil je prepričanje, da bo mogoče spor rešiti do konca junija.

Da je proces reševanja spora o imenu, ki poteka pod okriljem ZN, zelo spodbuden, je po koncu zasedanja ocenila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini. Izrazila je upanje, da bo kmalu prinesel dobre rezultate.

Ob tem je Mogherinijeva izpostavila, da so dvostranska vprašanja vselej občutljiva za obe strani ter da sta za njihovo rešitev potrebna jasna vizija in politični pogum.

Rešitev dvostranskih vprašanj je sicer v skladu z novo širitveno strategijo tudi pogoj za vstop držav v regiji v EU, pa je spomnila bolgarska zunanja ministrica Zaharieva, gostiteljica srečanja v Sofiji.

Tudi vodja bolgarske diplomacije ocenjuje, da dinamika med Skopjem in Atenami spodbuja pričakovanje, da bo mogoče ta spor, ki se vleče že predolgo, rešiti v bližnji prihodnosti.

Zaharieva je ob tem izrazila upanje, da bo junija mogoče začeti pristopna pogajanja z Makedonijo in Albanijo. Časa za to je po njenih besedah dovolj, seveda pa se bosta morali obe državi še zelo potruditi pri reformah.

Grčija že leta preprečuje napredek Makedonije tako na poti v EU kot na poti v zvezo Nato, ker nasprotuje njenemu imenu. Trdi namreč, da država s tem imenom izraža težnje po grškem ozemlju in dediščini, ker se enako imenuje tudi grška regija.

Zaradi grškega nasprotovanja se je Makedonija ZN pridružila kot Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (z angleško okrajšavo Fyrom).

Makedonske oblasti so pripravljene na spremembo, tako da bi k sedanjemu imenu dodale geografsko oznako. Doslej so se med možnostmi omenjali nazivi Severna Makedonija, Vardarska Makedonija, Zgornja Makedonija in Makedonija-Skopje.

V sklopu prizadevanj za rešitev spora je Makedonija minuli teden letališče Aleksandra Velikega v Skopju preimenovala v Mednarodno letališče Skopje. V Atenah pa so v minulih tednih potekali množični protesti proti kompromisu o imenu.

nazaj na vrh