V 17 španskih zaporih razbili mrežo za novačenje džihadistov

  • Napisal  STA/ Z.P.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Madrid / Vir: Wikipedija Madrid / Vir: Wikipedija

Španska policija je v 17 zaporih po vsej Španiji razbila mrežo za novačenje in radikalizacijo džihadistov, so sporočile španske oblasti. Gre za skupino več kot dvajsetih zapornikov, ki so pred tem že sodelovali z džihadisti, nekaj pa je posameznikov, ki so se radikalizirali v zaporu.

Agenti civilne garde so v različnih španskih zaporih identificirali in zaslišali 25 zapornikov, ki so obtoženi sodelovanja s skupino, ki je povezana z Islamsko državo, in skuša radikalizirati zapornike, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz španskega ministrstva za notranje zadeve.

V skupini, ki so jo razkrili, so zaporniki, ki so v preteklosti že sodelovali z džihadisti, in taki, ki so se radikalizirali v zaporu, skušali pa so rekrutirati druge zapornike za sodelovanje v terorističnih akcijah, so sporočili z ministrstva.

Mreža ni imela konkretnega načrta napada, nekateri od njih pa naj bi bili v naslednjih tednih izpuščeni iz zapora, poroča AFP.

Večina med njimi je Maročanov ali Špancev z maroškimi koreninami, nekaj je tudi Špancev, ki so se spreobrnili v islam, pa tudi danski državljan. Podrobnosti o dejavnosti skupine ministrstvo ni razkrilo, prav tako ne, ali so bili zaporniki neposredno povezani z Islamsko državo.

Preiskavo so najprej začeli proti zaporniku v enem od španskih zaporov, vendar pa se je nato razširila na 17 centrov, kar predstavlja 55 odstotkov španskih zaporov, v katerih so zaprti obsojeni pripadniki džihadistov, so sporočili s španskega ministrstva.

Španijo sta avgusta 2017 pretresla dva krvava teroristična napada, za katera je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država. V središču Barcelone je kombi zapeljal v množico ljudi, le nekaj ur pozneje pa je v letoviščem mestu Cambrils prišlo do novega napada. V obeh napadih je umrlo 16 ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.