Turčija upa na novo poglavje v odnosih z Nemčijo

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Tudi Erdogan veliko pričakuje od nemške velike koalicije. Tudi Erdogan veliko pričakuje od nemške velike koalicije. Wikipedia

Turška vlada po novici o sklenitvi nove vladne koalicije v Nemčiji upa, da bo to "odprlo novo poglavje v turško-nemških odnosih", je danes v Ankari dejal tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin. "Pričakujemo, da bo nova nemška vlada dojela, kako pomembna zaveznica je Turčija in kako kritično, osrednjo vlogi ima v regiji," je dejal.

 

Kalin je še dodal pričakovanje, da se bo zdaj kaj premaknilo tudi na področju vizumske liberalizacije za turške državljane, da bodo lahko potovali na območje schengna brez vizumov. Poudaril je, da je Turčija izpolnila "vseh 72 zahtev", ki jih je za to postavila EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrazil je pričakovanje, da bo nova nemška vlada zdaj storila več za otoplitev odnosov med državama, ki so se močno ohladili tako zaradi begunske krize kot predvsem poskusa državnega udara v Turčiji. Kalin je dejal, da gospodarskih in kulturnih vezi "ne bi smeli žrtvovati zaradi kratkoročne politične preračunljivosti".

Nemčija je eden glavnih trgovinskih partnerjev Turčije in država z največjo turško diasporo v Evropi.

Kalin je še povedal, da se je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pred kratkim po telefonu pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Naslednji teden naj bi Nemčijo obiskal turški premier Binali Yildirim. Obiskal naj bi tradicionalno varnostno konferenco v Münchnu.

nazaj na vrh