Talibani pozvali Američane k umiku iz Afganistana

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ameriški vojaki v Afganistanu Ameriški vojaki v Afganistanu DoD

Talibani so v odprtem pismu Američanom svetovali, naj prepričajo svoje politične in vojaške voditelje, da se ZDA umaknejo iz Afganistana, ker bo imelo trmasto podaljševanje vojne grozljive posledice za regijo in ameriško stabilnost.

O pismu piše Washington Post, ki dodaja, da ne gre za ideološki izbruh, ampak racionalno pismo s 17.000 besedami, ki navaja tudi ameriška dejstva. Med drugim, da je doslej v Afganistanu umrlo 3546 ameriških in tujih vojakov, 20.000 Američanov je bilo ranjenih, več deset tisoč pa trpi duševne posledice.

Talibani v pismu še navajajo, da so Američani od septembra lani izvedli 751 zračnih napadov, vendar jim ni uspelo zasesti niti centimetra talibanskega ozemlja. Talibani so tudi zatrdili, da si želijo mirne rešitve z dialogom, vendar pismo nikakor ne pomeni, da so izčrpani. Posvarili so tudi, da se jih ne bo nikoli dalo podjarmiti s surovo silo.

Pismo navaja tudi dejstvo, da je proizvodnja opija v 16 letih tujega posredovanja v Afganistanu skokovito narasla, v državi pa je že tri milijone odvisnikov.

Afganistanska vlada je na pismo odgovorila, da se s skupino, ki se zateka k nasilju in surovo pobija ljudi, ne bo pogajala. Talibanom so vrata za mir zaprta, niso pa zaprta za skupine, ki sovražijo zločine talibanov, so še sporočili.

nazaj na vrh