Svoji k svojim: za Junckerja ostaja Merklova še naprej vplivna igralka

Še vedno zelo ceni Merklovo. (foto: EPP / Wikipedia) Še vedno zelo ceni Merklovo. (foto: EPP / Wikipedia)

Za predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja nemška kanclerka Angela Merkel ostaja vplivna igralka v Evropi in drugod, so danes poudarili v tiskovni službi komisije v povezavi z napovedjo Merklove, da odhaja z vodilnega položaja Krščansko-demokratske unije (CDU) in da ostaja kanclerka še do izteka mandata leta 2021.

 

Juncker je v ponedeljek zvečer po telefonu govoril z Merklovo, je sporočila govorka komisije Mina Andreeva in spomnila, da se voditelja poznata še desetletja, od devetdesetih let prejšnjega tisočletja. "Vselej sta tesno sodelovala, se vzajemno spoštovala in cenila," je še poudarila.

Za Junckerja po govorkinih besedah Merklova ostaja "ena glavnih in prvih sogovornic", "ona in Nemčija pa ostajata vplivni igralki v evropskem projektu in sicer". "Zanj se nič ne spreminja," je izpostavila Andreeva.

Ob tem je govorka še spomnila, da sodelovanje Evropske komisije z izvoljenimi politiki ni odvisno od trajanja njihovega mandata.

Tako so se v komisiji odzvali na ponedeljkovo napoved Merklove, da ne bo vnovič kandidirala za vodilni položaj CDU in da se bo po koncu kanclerskega mandata umaknila. Tako se je odločila po slabih izidih krščanskih demokratov na volitvah minuli konec tedna v Hessnu in pred tem na Bavarskem.

Ob tem se ugiba, ali bo Merklova lahko obstala na kanclerskem položaju do konca mandata ali bo odločitev, da se umakne z vodstvenega položaja CDU, to ogrozila in jo prisilila v zgodnejši umik.

V zraku je tudi vprašanje, ali bo Merklova morda zasedla katerega od visokih stolčkov v institucijah EU, ki se sprostijo prihodnje leto, na primer predsedniški položaj v Evropskem svetu in Evropski komisiji.

No, prav Junkcer in Merklova pa sta znotraj Evropske ljudske stranke najbolj vplivna predstavnika pragmatičnih globalistov ...

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.