Splitski nadškof Barišić: Jezus Kristus je največja zaščita pred nasiljem v zakonski zvezi, družini in družbi

Split Split Vir: Wikipedia

Splitsko-makarski nadškof Marin Barišić je po poročanju hrvaškega portala Kamenjar nedavno izjavil, da imajo moški in ženske enako dostojanstvo, vendar so po spolu, naravi in psihološki plati različni. Ob tem je dejal, da je Jezus Kristus največja zaščita pred vsemi mogočimi oblikami nasilja v zakonski zvezi, družini in družbi.

»Ženske gledajo s srcem, vidijo globlje in bolj iskreno čutijo z ljudmi v stiski, vztrajnejše so v težavah, zadnje odnehajo, so odpornejše in bolj uporne, a njihova solidarnost in pozornost gre naprej – zadnje izgubijo upanje. Kar predvsem velja za žene in matere, je njihova ljubezen in povezanost z življenjem,« je dejal Barišić ob srečanju z novinarji ob predstavitvi svoje velikonočne poslanice, ki je posvečena materam in materinstvu.
Ob tem je tudi dejal, kako je treba ženo in mater zaščititi, da ne postane dodatna žrtev poganske, nehumane in brezbožne mentalitete, ki ne upošteva dostojanstva žene, niti materinske ljubezni. Spomnil je tudi, da nas že dolga leta spremlja medijska kampanja o zaščiti žensk pred nasiljem. Po nadškofovem mnenju bi vsakdo rekel, da je to dobra novica: ustavimo nasilje, posebej nad ženskami. Vsako nasilje, posebej nad ženskami, nas mora povezati in združiti. Vznemirjenje in delitve med nami pa ustvarja prikrito nasilje, ki je v nasprotju s človeško naravo moškega in ženske, je poudaril in opozoril na številne prikrite nevarnosti z nepredvidljivimi posledicami za družbo, človeško vrsto, človeka in družino. Spomnil je tudi na skrb vzbujajočo demografsko podobo Hrvaške, od koder se vse več mladih ljudi izseljuje, saj v domovini ni več dovolj delovnih mest. Vendar obstaja izhod iz brezna in »nismo brez upanja, ker je Kristus naše upanje«.


Nadškof je tudi pozval dekleta, žene in matere, da s svojo vero in vstajenskim upanjem pomagajo vsem, da bi bili pričevalci in oznanjevalci radosti življenja v svojih družinah, župnijskih skupnostih in delovnih mestih. »Sam Jezus Kristus je največja zaščita dostojanstva žene oz. matere od vseh mogočih oblik nasilja v zakonski zvezi, družini in družbi, tako kot dostojanstva vsakega moškega – očeta,« je med drugim dejal nadškof Barišić.

G. B.

nazaj na vrh