Socialistični grški minister odstopil po aferi s subvencioniranim stanovanjem

  • Napisal  C.R., STA
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Dimitri Papadimitriu. (Slika: arhiv Demokracije) Dimitri Papadimitriu. (Slika: arhiv Demokracije)

Grški gospodarski minister Dimitri Papadimitriu se je le nekaj ur po odstopu soproge z mesta državne sekretarke na ministrstvu za delo še sam poslovil s položaja. Zakonca, ki veljata za premožen par, sta namreč med rojaki sprožila val ogorčenja, ko so mediji razkrili, da uveljavljata subvencijo za stanovanje.

Iz kabineta grškega premierja Aleksisa Ciprasa so danes sporočili, da je predsednik vlade sprejel odstop gospodarskega ministra. Njegova soproga Rania Antonopulos, ki je bila zaposlena kot državna sekretarka na ministrstvu za delo, se je s položaja poslovila le nekaj ur prej.

Afera s stanovanjem, v katero sta se zapletla zakonca, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP močno osramotila grško vlado, ki se je zavezala k odpravi državne razsipnosti. Vlada je zvišala davke in oklestila vrsto dodatkov, zato je objava grškega časnika Elefteros Tipos, ki je sicer naklonjen opoziciji, poskrbela za jezo Grkov.

Zakonca sta ekonomista, ki sta pred vrnitvijo v Grčijo kruh služila v ZDA. Karieri čez lužo sta začasno ustavila in se v letih 2015 in 2016 pridružila grški vladi, stalno prebivališče pa sta ohranila v ZDA.

Veljata za premožna človeka, kljub temu pa je Antonopulosova uveljavljala mesečno subvencijo v višini 1000 evrov, ki je na voljo članom vlade brez stalnega bivališča v Atenah. Antonopulosova je v ponedeljek pojasnila, da je v dveh letih na ta račun prejela 23.000 evrov in dodala, da je bila tehnično gledano do subvencije upravičena. "Moj namen ni bil, da bi užalila grški narod," je ob tem poudarila v izjavi.

Zdaj že nekdanja državna sekretarka je leta 2015 prijavila letni dohodek v višini 70.000 evrov, v vrednostnih papirjih pa je imela še 340.000 dolarjev premoženja. Njen soprog je istega leta poročal o portfelju, vrednem 2,7 milijona dolarjev, dohodkov pa naj bi imel okoli 450.000 dolarjev.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.