Sloveniji in še 15 državam opomin iz Bruslja glede pravil o boju proti terorizmu

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Evropska komisija je pozvala 16 držav članic EU, med njimi Slovenijo, k uveljavitvi novih pravil o boju proti terorizmu. V uradnem opominu je države opozorila, da ji niso sporočile nacionalnih ukrepov za prenos direktive o boju proti terorizmu. Sedaj imajo na voljo dva meseca, da nova pravila prenesejo v nacionalni pravni red.

 

Članice EU so imele sicer čas do 8. septembra, da so obvestile komisijo o prenosu direktive, ki je stopila v veljavo spomladi lani. Če v roku dveh mesecev ne bodo v celoti prenesle direktive, jim lahko komisija pošlje obrazloženo mnenje.

Direktiva je ključnega pomena v boju Evropske unije proti terorizmu, na primer glede sankcioniranja s terorizmom povezanih kaznivih dejanj, kot je potovanje v tujino z namenom izvedbe terorističnega dejanja ali vračanje v EU s podobnim namenom.

V okviru direktive so začrtali tudi posebne ukrepe za žrtve terorizma, kot na primer zagotovljen dostop do podpornega sistema dokler ga potrebujejo.

Poleg Slovenije je komisija k uveljavitvi pozvala še Avstrijo, Belgijo, Bolgarijo, Ciper, Češko, Estonijo, Grčijo, Hrvaško, Litvo, Luksemburg, Malto, Poljsko, Portugalsko, Romunijo in Španijo.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.