Slovenija predala pismo Evropski komisiji glede tožbe proti Hrvaški

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Sébastien PODVIN/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Slovenija je danes Evropski komisiji predala pismo v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Slovenski veleposlanik pri EU Janez Lenarčič je pismo predal novi vodji kabineta predsednika komisije Clari Martinez Alberola, so sporočili na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU.

Vsebina pisma za zdaj ostaja zaupne narave. Po doslej razkritih informacijah naj bi pismo vsebovalo povsem konkretne kršitve evropskega prava zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama, s tem pa tudi vse elemente tožbe. Po neuradnih informacijah naj bi z vsemi prilogami presegalo sto strani.

Ko Evropska komisija prejme pismo, posredovano na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, ima tri mesece časa za odgovor in odločitev, ali bo sprožila postopek zoper Hrvaško in prevzela zadeve v svoje roke. Sicer bo Slovenija s postopki nadaljevala sama.

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je to pismo sprejela v sredo na svoji zadnji redni seji pred odstopom premierja. Sprejela je tudi zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe, je v sredo povedal Cerar.

nazaj na vrh