Sirska vojska sestrelila izraelsko vojaško letalo; oba pilota preživela

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija joshuapiano/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Sirska vojska je danes sestrelila izraelsko vojaško letalo, ki je nad sirskim ozemljem napadalo iranske tarče. Gre za prvo večjo izmenjavo ognja med Izraelom in Iranom v državi po začetku državljanske vojne v Siriji leta 2011. Izrael je sicer prvič od začetka vojne javno potrdil, da napada iranske cilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do napada naj bi prišlo zaradi iranskega drona, ki je vstopil v izraelski zračni prostor. Izrael je odgovoril z napadom na 12 ciljev, med katerimi so bili trije sistemi sirske zračne obrambe in štiri iranski cilji, ki so del iranskega vojaške prisotnosti v Siriji. Med njimi je bil tudi iranski nadzorni sistem, ki naj bi bil odgovoren za izstrelitev drona.

Po uspešno izvedenem napadu je sirska vojska sestrelila najmanj eno izraelsko vojaško letalo, ki je strmoglavilo v dolini Jazreel na severu Izraela. Po navedbah izraelske vojske sta pilota strmoglavljenje preživela, eden je huje ranjen.

"Ob zori je zionistični sovražnik izvedel novo agresijo zoper eno izmed naših vojaških oporišč v osrednjem delu države," je poročala sirska tiskovna agencija Sana. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so bili cilj izraelske vojske tudi druga vojaška oporišča na vzhodu osrednje province Homs, kjer je nameščeno tako iransko kot rusko vojaško osebje.

Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu se je večkrat sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in razpravljal o iranskem vplivu v Siriji in Libanonu. Netanjahu je Rusijo poskušal prepričati, da omeji iransko prisotnost blizu izraelskih meja in prepreči njegovo vojaško poseganje v Sirijo. Na srečanju v Moskvi je še dejal, da želi Iran s svojo vojaško prisotnostjo v Siriji razviti orožje, ki bi ga uporabil zoper Izrael.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Ronen Manelis vztraja, da vojska ne želi stopnjevanja napetosti s Sirijo. Ob tem pa opozarja, da se Sirci in Iranci igrajo z ognjem. "Vsakdo, ki bo deloval proti Izraelu, bo plačal visoko ceno" je na Twitterju zapisal Manelis.

Iran, Rusija in libanonska šiitska skupina Hezbolah sicer že od začetka državljanske vojne podpirajo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

nazaj na vrh