Schulz se je zaradi pritiska lastne stranke odpovedal položaju zunanjega ministra

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Martin Schulz Martin Schulz Ralf Roletschek/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Prvak nemških socialdemokratov (SPD) Martin Schulz se je odpovedal položaju zunanjega ministra, ki naj bi ga po v sredo doseženem koalicijskem dogovoru zasedel v novi vladi kanclerke Angele Merkel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Schulz je danes pisno sporočil, da se odpoveduje vstopu v prihodnjo nemško vlado. Kot je pojasnil, je napoved njegovega imenovanja za vodjo diplomacije sprožila ostro razpravo znotraj stranke, ki kaže, da bi lahko prav zaradi tega članstvo SPD na prihajajočem glasovanju celo zavrnilo vstop SPD v novo veliko koalicijo. Kot je dodal, upa, da se bodo z njegovo današnjo odločitvijo "personalne razprave znotraj SPD končale".

Nemški dnevnik Bild je pred tem poročal, da naj bi vodstvo SPD postavilo Schulzu ultimat, da se mora položaju zunanjega ministra odpovedati do danes popoldne. Razlog za to naj bi bilo veliko nezadovoljstvo v članstvu SPD, še posebej v deželi Severno Porenje-Vestfalija, kjer ima SPD največ članov.

Nezadovoljstvo s koalicijskim dogovorom o razdelitvi ministrstev je sicer javno izrazil tudi predhodnik Schulza na čelu SPD in odhajajoči zunanji minister Sigmar Gabriel. "Ostaja samo še obžalovanje nad tem, kako nespoštljivo se pri nas v SPD obnašamo drug do drugega in kako malo šteje dana beseda," je v pogovoru za več nemških časnikov povedal očitno osebno razočarani Gabriel, ki naj bi ga glede na koalicijski dogovor v novi vladi ne bilo. Gabriel je sicer sodeč po javnomnenjskih anketah med Nemci eden najbolj priljubljenih politikov.

Konservativna unija CDU in CSU ter SPD so po maratonskih pogovorih v sredo zjutraj vendarle dosegle dogovor o oblikovanju skupne vlade pod vodstvom Merklove. Analitiki se strinjajo, da je v pogajanjih veliko dosegla predvsem SPD, še posebej ko gre za razdelitev ministrskih resorjev, saj naj bi ji pripadla tri ključna ministrstva - zunanje, finančno in za delo. A kljub temu del stranke še naprej nasprotuje vstopu v ponovno koalicijo z Merklovo. Končno besedo bo zdaj imelo več kot 460.000 članov stranke, ki bodo o tem glasovali od 20. februarja do 2. marca.

Schulz je sicer v sredo napovedal ne le verjetni odhod na zunanje ministrstvo, ampak tudi odstop z vrha stranke, na katerem je šele slabo leto dni. Na vrhu SPD naj bi ga zamenjala vodja poslancev SPD v bundestagu Andrea Nahles, ki se mu je za to že tudi zahvalila. O tem naj bi sicer dokončno odločali na izrednem kongresu SPD, ki ga bodo sklicali po omenjenem glasovanju članstva o novi koaliciji.

nazaj na vrh