Rusija bo izgnala 60 ameriških diplomatov in zaprla ameriški konzulat

Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev pred leti na Vršiču ob ruski kapelici. Foto: Matic Štojs Lomovšek Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev pred leti na Vršiču ob ruski kapelici. Foto: Matic Štojs Lomovšek

Rusija bo izgnala 60 ameriških diplomatov in zaprla ameriški konzulat v Sankt Peterburgu, je danes sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Izgnala bo tudi diplomate drugih držav, ki so po napadu na nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji, za katerim naj bi stala Moskva, izgnale ruske diplomate.

ZDA so v odgovor na napad izgnale 60 ruskih diplomatov in zaprle ruski konzulat v Seattlu. Lavrov je danes napovedal, da so ameriškega veleposlanika v Rusiji obvestili o "povračilnih ukrepih", ki vključujejo "izgon enakega števila diplomatov in umik dovoljenja za delovanje ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi za več kot 20 drugih držav, ki so sledile Veliki Britaniji in ZDA ter izgnale ruske diplomate, je napovedal enake ukrepe. Tako bo diplomatska predstavništva v Rusiji moralo zapustiti enako število diplomatov, kot so jih izgnale države.

Rusija po besedah Lavrova odgovarja na "popolnoma nesprejemljiva dejanja proti Rusiji, do katerih prihaja pod hudim pritiskom ZDA in Velike Britanije pod pretvezo t.i. primera Skripal".

Nekdanji ruski dvojni agent in njegova hči Julija sta bila 4. marca v angleškem Salisburyju napadena z živčnim strupom novičok, za kar London in zahodne zaveznice krivijo Moskvo. Rusija odgovornost ostro zavrača.

Velika Britanija je zaradi napada izgnala 23 ruskih diplomatov. Moskva pa je na to že odgovorila z izgonom enakega števila britanskih diplomatov iz Rusije.

Slovenija se ni odločila za izgon. Je pa slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, danes v skladu z odločitvijo vlade na posvet poklical slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeliga.

Rusija obžaluje sprejetje slehernih ukrepov, ki vodijo stran od konstruktivnega razvoja meddržavnih odnosov in tako škodujejo vsem v mednarodni skupnosti, so v odzivu na današnjo odločitev slovenske vlade, da zaradi afere Skripal na posvet pokliče slovenskega veleposlanika v Moskvi, za STA sporočili z ruskega veleposlaništva v Ljubljani.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je danes že opravil prvi pogovor s slovenskim veleposlanikom v Rusiji Primožem Šeligom. V njem je znova izrazil zaskrbljenost zaradi uporabe živčnega strupa proti nekdanjemu ruskemu vohunu Sergeju Skripalu v Veliki Britaniji in poudaril solidarnost z Združenim kraljestvom, ki je partner v EU in zvezi Nato.

"Zelo pomembno je, kakšna pojasnila bo v zvezi s primerom podala Ruska federacija v prihajajočem obdobju," je v pogovoru z veleposlanikom poudaril Erjavec.

Po napadu z živčnim strupom na bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo v angleškem Salisburyju 4. marca je Velika Britanija, ki je krivdo za napad pripisala Rusiji, izgnala 23 ruskih diplomatov. Veliki Britaniji se je ta teden solidarno pridružilo najmanj 26 držav in zveza Nato.

nazaj na vrh