V manj kot mesecu dni avtoritarni teokratski oblastniki v Iranu pobili več tisoč protestnikov, med njimi tudi otroke

  • Napisal  Ivan Šokić
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Fotografije pobitih s strani iranskih teokratskih oblasti med protesti v Iranu Foto: Twitter Fotografije pobitih s strani iranskih teokratskih oblasti med protesti v Iranu Foto: Twitter

Protesti v Iranu, ki so se začeli sredi novembra zaradi napovedanega 50-odstotnega dviga cen naftnih derivatov so prisilili iranske oblasti v hitro ukrepanje. Protesti, ki so hitro prerasli v upor so bili krvavo zadušeni. Ubitih naj bi bilo več kot 200 protestnikov, po nekaterih trditvah celo več kot tisoč. Morijo lastnih državljanov so pred dnevi priznale tudi iranske oblasti.

V novembru je iranski vrhovni vodja, ajatola Ali Hamenej podprl 50-odstotno zvišanje cen goriva. 50-odstotni dvig cen goriva bi veljal za nakup prvih 60 litrov goriva na mesec, vse kar gre preko, pa bi zaračunavali po celo trikrat višji ceni od prejšnje.

Irancem je ob tem prekipelo. Počutili so se ponižane in prevarane, saj oblasti denar iranskih davkoplačevalcev rabijo za širjenje svojega vpliva v Siriji, Iraku, Jemnu, Libanonu in Gazi, medtem ko običajni Iranci živijo v vse večjem pomanjkanju.

Več o tem preberite tukaj!

 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.