Potrošniška inflacija v ZDA decembra umirjena

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Jamesdisher/Wikimedia Commons; CC BY-SA 3.0

Potrošniška košarica se je v ZDA decembra lani prvič po devetih mesecih malce pocenila, vendar v največji meri zaradi padca cen bencina. Osnovna inflacija brez cen energije in hrane je bila po poročilu ministrstva za delo decembra na mesečni ravni 0,2-odstotna, na letni pa 2,2-odstotna.

Umirjanje inflacije pomeni, da je bila napoved centralne banke Federal Reserve o najverjetnejšem premoru pri višanju obresti v letošnjem letu upravičena. Vendar pa je umiritev inflacije posledica padca cen bencina, najemnine in zdravstvo pa se dražijo naprej.

Indeks cen na ravni potrošnikov je decembra od novembra nazadoval za 0,1 odstotka, kar je prvo nazadovanje od marca lani. V celotnem letu 2018 je bila inflacija 1,9-odstotna, kar je manj kot leta 2017 (2,1-odstotna).

Brez upoštevanja muhastih cen energije in hrane je bila osnovna inflacija decembra na mesečni ravni 0,2-odstotna, v celotnem letu 2018 je bila 2,2-odstotna, kar je malce več kot leta 2017 (1,8 odstotka).

Bencin se je decembra glede na november pocenil za 7,5 odstotka, novembra pa se je podražil za 4,2 odstotka. Hrana se je že novembra podražila za 0,2 odstotka, decembra pa še za 0,4 odstotka.

Najemnine so se novembra podražile za 0,3 odstotka, decembra pa za 0,2 odstotka, zdravstvo pa za 0,4 odstotka v novembru in 0,3 odstotka v decembru. Cene zdravil na recept so se decembra presenetljivo znižale za 0,4 odstotka.

Cene oblačil se decembra niso spreminjale, novembra pa so se znižale za 0,9 odstotka. Letalske vozovnice so se decembra pocenile za 1,5 odstotka, rabljeni avtomobili za 0,2 odstotka, cene novih pa se niso spreminjale.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.