Potem ko so Američani sprejeli resolucijo o genocidu nad Armenci, je Turčila takoj besno reagirala

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Turško zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo ameriškega veleposlanika Davida Satterfielda, potem ko je ameriški senat v četrtek kljub nasprotovanju Turčije potrdil predlog resolucije o priznanju genocida nad Armenci v Otomanskem cesarstvu. Ankara je že v četrtek posvarila, da ta odločitev ogroža odnose med državama.

 

"Obsojamo in zavračamo odločitev ameriškega senata," je danes tvitnil turški podpredsednik Fuat Oktay. Po njegovem prepričanju je resolucija poskus, da bi prepisali zgodovino z lažmi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški senat je kljub nasprotovanju Turčije in predsednika Donalda Trumpa v četrtek soglasno potrdil predlog resolucije o priznanju genocida nad Armenci v Otomanskem cesarstvu. Podobno resolucijo je oktobra z veliko večino glasov potrdil predstavniški dom kongresa, tudi kot odgovor na turško ofenzivo na severu Sirije.

V Otomanskem cesarstvu, katerega naslednica je Turčija, so med letoma 1915 in 1917 pobili 1,5 milijona Armencev. Armenci trdijo, da je šlo za genocid, kar priznava okoli 30 držav. Ankara odločno zavrača uporabo besede genocid in vztraja, da je umrlo med 300.000 in 500.000 Armencev, kar da je bilo v veliki meri posledica dogajanja med prvo svetovno vojno in zato tega ni mogoče opredeliti za genocid.

Zaradi zgodovinskega sprejetja je bilo pričakovati, da se bodo poslabšali v zadnjem času že tako napeti odnosi med Washingtonom in Ankaro. Poleg sprejetja resolucije v predstavniškem domu sta jih med drugim skrhala tudi konflikt v Siriji ter turški nakup ruskega protiraketnega sistema S-400.

Turčija je že v četrtek sporočila, da resolucija ogroža odnose med državama. Predstavnik predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Fahretin Altun je sporočil, da obnašanje nekaterih članov ameriškega kongresa škoduje odnosom med Turčijo in ZDA.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.