Po aferi s pismom Benedikta XVI. odstopil vodja oddelka za komunikacije v Vatikanu

foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Po aferi s pismom nekdanjega papeža Benedikta XVI. je odstopil vodja oddelka za komunikacije v Vatikanu Dario Vigano. Papež Frančišek je njegov odstop danes že sprejel, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Kot je pojasnil, se je za odstop odločil, ker je bilo glede njegovega dela v zadnjih dneh precej prepirov. Dodal je, da odhaja, ker noče ovirati ali celo zadrževati reforme oddelka za komunikacije.

Vigano je prejšnji teden objavil pismo nekdanjega papeža oddelku za komunikacije, v katerem je ta v lepi luči predstavil svojega naslednika papeža Frančiška. V pismu o knjigah o teološki izobrazbi papeža Frančiška je bi Benedikt kritičen do primerjav med njim in njegovim naslednikom, ki naj bi bil bolj praktičen tip brez posebne teološke in filozofske izobrazbe.

A del pisma, katerega fotografijo so poslali medijem, je bil zabrisan, in sicer tisti, v katerem Benedikt XVI. priznava, da teh knjig sploh ni prebral. Mediji so zato Vatikan obtožili manipulacije, afere pa se je prijelo ime Lettergate.

Vigano je bil od leta 2015 prefekt sekretariata za komunikacije. Posodobitev vatikanskih medijev je del reforme rimske kurije, za katero si papež Frančišek prizadeva od začetka svojega pontifikata.

nazaj na vrh