Parlamentarne volitve v Italiji potekajo danes

Rim Rim Vir: Twitter

V Italiji bodo danes prve parlamentarne volitve po novi volilni zakonodaji. Ankete zmago napovedujejo desnosredinskemu zavezništvu nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki pa ne bo zbralo zadostne podpore, da bi samo oblikovalo vlado. Italiji se tako obeta obdobje nestabilnosti. V Lombardiji in Laciju pa bodo danes tudi regionalne volitve.

Za sedeže v senatu in poslanski zbornici v Rimu se poteguje tudi šest kandidatov iz vrst slovenske manjšine v Italiji. Med njimi ima možnosti za izvolitev le Tatjana Rojc, a je tudi njen sedež v senatu odvisen predvsem od uspeha Demokratske stranke.

Svoje predstavnike v 630-člansko poslansko zbornico in 315-članski senat bo za petletni mandat izbiralo 46 milijonov Italijanov. Tokrat bodo prvič volili po novem volilnem sistemu, ki je kombinacija večinskega in proporcionalnega. Volišča bodo odprta od 7. do 23. ure.

Med več kot 30 strankami, ki se potegujejo za vstop v parlament, najbolje kaže desnosredinskemu zavezništvu, ki ga sestavljajo Berlusconijeva Naprej Italija, Bratje Italije in Liga in naj bi osvojilo okoli 36 odstotkov glasov. Najmočnejša posamezna stranka bi lahko postalo Gibanje pet zvezd z 28,2 odstotka glasov, sedaj vladajoči Demokratski stranki pa napovedujejo boleč poraz z 22,6 odstotka glasov.

Italijani v tujini, med njimi so tudi pripadniki italijanske manjšine v Sloveniji, bodo po pošti izvolili 12 predstavnikov v poslanski zbornici in šest v senatu. Med kandidati za sedež v spodnjem domu parlamenta je tudi direktor koprskega pokrajinskega muzeja Luka Juri.

Novi parlament v Rimu naj bi začel z delom 23. marca.

nazaj na vrh