Okužbe z novim koronavirusom na Balkanu

  • Napisal  STA, P.T.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Beograd / Wikipedia Beograd / Wikipedia

V Srbiji so v preteklih 24 urah potrdili 92 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrla ena oseba, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. V BiH so medtem potrdili 290 novih primerov, za koronavirusno boleznijo je umrlo še šest ljudi.

V Srbiji je od začetka epidemije zaradi covida-19 umrlo 730 ljudi. V preteklih 24 urah so opravili 9507 testov, od začetka epidemije pa 1.018.908. Na ventilatorjih je trenutno 33 bolnikov. Od začetka epidemije so v Srbiji potrdili 32.228 primerov okužbe z novim koronavirusom, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V BiH so glede na podatke entitetskih zavodov za javno zdravje 194 novih primerov potrdili v Federaciji BiH, 95 v Republiki srbski, en primer pa v distriktu Brčko.

Oblasti BiH sicer kljub velikemu številu novih okužb odpirajo meje za vse tujce. Od sobote bodo v državo lahko vstopili vsi tuji državljani pod pogojem, da bodo imeli negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 48 ur.

Vlada v Sarajevu je odločitev sprejela na zahtevo turistične industrije, ki je odprtje meja zahtevala že junija, vendar je pozitiven odgovor prišel šele zdaj. Turizem v BiH je zaradi pandemije utrpel veliko škodo, edina izjema je Neum, kjer so bile turistične zmogljivosti celo poletje polno zasedene, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Velik del turistične industrije v BiH, zlasti v poletni sezoni, je usmerjen v arabske države, katerih državljani do zdaj niso smeli vstopiti v BiH. Državljani sosednjih držav - Hrvaške, Srbije in Črne gore - lahko v BiH tako kot do zdaj vstopajo brez omejitev.

V Severni Makedoniji so v preteklih 24 urah potrdili 142 novih primerov koronavirusa, pet bolnikov je za posledicami covida-19 umrlo. Od začetka epidemije so v tej državi potrdili 15.555 okuženih, umrlo je 624 bolnikov. Trenutno imajo 1919 aktivnih primerov okužbe, poroča Tanjug.

V Črni gori so medtem potrdili 163 novih okužb, en bolnik je umrl. Trenutno je v državi 1810 aktivnih primerov novega koronavirusa. Od začetka epidemije so potrdili skupno 6385 primerov okužbe, za covidom-19 je umrlo 115 ljudi.

Na Kosovu so v preteklem dnevu potrdili 50 novih okužb, covidu-19 je podleglo pet ljudi. Od začetka epidemije so potrdili 14.496 primerov okužbe, 586 ljudi je umrlo. Na Kosovu imajo trenutno 2760 aktivnih primerov, navaja Tanjug.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.