Novo krizno žarišče na Bližnjem vzhodu - sirski Kurdi pred načrtovano turško ofenzivo razglasili splošno mobilizacijo

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: arhiv Demokracije foto: arhiv Demokracije

Kurdske oblasti na severu Sirije so pred načrtovano turško ofenzivo na severu Sirije danes razglasile tridnevno splošno mobilizacijo. Prebivalce so pozvali, naj se odpravijo na mejo s Turčijo in se uprejo zavojevalcem.

 

"Medtem ko se grožnje in mobilizacija turške vojske in njenih plačancev stopnjujejo, pozivamo naše ljudi, naj gredo na območje ob meji s Turčijo, kjer bodo v teh občutljivih zgodovinskih trenutkih izpolnili svojo moralno dolžnost in se uprli," so sporočile kurdske oblasti.

Turška vojska medtem kopiči svoje sile ob meji s Sirijo. Po poročanju turških medijev je na poti v okrožje Akcakale v pokrajini Sanliurfa, ki leži nekaj kilometrov od strateškega kraja Tal Abjad na sirski strani meje, konvoj več kot 100 vozil z vojaki, orožjem in gradbeno mehanizacijo. V Ankari so v torek napovedali, da bo turška vojska v kratkem prestopila turško-sirsko mejo.

ZDA so v ponedeljek začele umikati svoje enote z območij na severovzhodu Sirije, s čimer so odprle pot za turški vdor. Sirske demokratične sile (SDF), ki jih sestavljajo v glavnem kurdske enote, nadzorujejo obsežna območja na severovzhodu Sirije.

Ankara želi kurdske sile pregnati z obmejnih območij, saj so po njihovem prepričanju povezane s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki se v Turčiji bori proti tamkajšnjim oblastem.

Rusija je medtem opozorila, da ZDA s svojo politiko povzročajo dodatno zmedo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da Američani z umikom s severa Sirije pošiljajo mešana sporočila, zmeda pa bi lahko podžgala celotno regijo. "Temu se je treba izogniti za vsako ceno," je izjavil med obiskom v Kazahstanu.

nazaj na vrh