Novi nemški notranji minister: Islam ne pripada Nemčiji

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Horst Seehofer Horst Seehofer Michael Lucan/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Novi nemški notranji minister Horst Seehofer meni, da so muslimani del Nemčije, ne pa tudi islamska vera. S tem je izrazil povsem nasprotno stališče od kanclerke Angele Merkel, ki že leta zagovarja, da je islamska vera del nemške kulture. Izjava kaže na njegov namen vlado usmeriti bolj v desno, navaja Deutsche Welle.

"Ne. Islam ne pripada Nemčiji. Nemčijo je izoblikovalo krščanstvo," je dejal vodja bavarske Krščansko socialne unije (CSU) za današnjo izdajo nemškega časnika Bild. Pri tem je kot primer navedel, da so trgovine zaprte ob nedeljah in državnih praznikih, ki so tudi cerkveni, kot sta velika noč in božič.

Ljudje, ki prakticirajo islam, pa so seveda del Nemčije, je dejal. "Muslimani, ki živijo z nami, očitno sodijo v Nemčijo," je dejal bivši bavarski premier, a obenem ocenil, da to nikakor ne pomeni, "da bi zaradi lažne uvidevnosti morali opustiti za našo državo značilne tradicije in navade", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trditev, da "islam pripada Nemčiji", je sicer prvi izrekel bivši nemški predsednik Christian Wulff leta 2010, a jo kanclerka Merklova pogosto uporablja, tako da jo sedaj povezujejo z njo, spominja dpa.

Na drugi strani je bila trditev, da "islam ne pripada Nemčiji", glavni steber platforme skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) na lanskih parlamentarnih volitvah, po katerih je sedaj ta stranka, ki je nastrojena proti muslimanom in migrantom, tretja največja parlamentarna stranka in največja opozicijska.

Seehofer, tesen zaveznik kanclerke, je bil sicer vedno glasen kritik njene begunske in migracijske politike. Napovedal je že tudi, da bo kot notranji minister okrepil deportacije zavrnjenih prosilcev za azil.

Kot navaja Deutsche Welle na svoji spletni strani, njegove izjave za Bild izražajo njegovo namero, da svojo CSU in novo nemško vlado popelje v bolj konservativno smer in tako pridobi volivce AfD.

Seehofer je za Bild sicer še dejal, da želi skupaj z muslimanskimi združenji pripraviti srečanja, na katerih bi govorili o težavah, s katerimi se soočajo muslimani pri vključevanju v nemško družbo. Dodal je, da si z njimi želi dialoga.

"Moje sporočilo je - muslimani morajo živeti z nami, ne ob nas ali proti nam. Da bi to dosegli, potrebujemo medsebojno razumevanje in upoštevanje. To lahko dosežemo samo, če se bomo pogovarjali," je dodal.

Merklova je svoj četrti zaporedni mandat na čelu vlade začela v sredo po skoraj pol leta pogajanj. V vladi so, tako kot v prejšnji, konservativna unija (CDU/CSU) in socialdemokrati.

nazaj na vrh