Nihče od sedmih kandidatov nima realnih možnosti proti Putinu

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Vladimir Putin Vladimir Putin Twitter

Ruska volilna komisija je za predsedniške volitve 18. marca ob sedanjem predsedniku Vladimirju Putinu registrirala kandidature še sedmih kandidatov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nihče sicer nima realnih možnosti proti Putinu.

Volilna komisija je s tem zaključila postopek registracije kandidatov. Kot je danes sporočila voditeljica volilne komisije Ela Pamfilova, si želijo volilne kampanje, v kateri bodo tekmeci pokazali medsebojno spoštovanje.

Vse sicer kaže na zagotovo zmago sedanjega predsednika Putina, ki naj bi si z lahkoto zagotovil še četrti predsedniški mandat. Glede na javnomnenjske raziskave bo prejel okoli 70 odstotkov glasov.

Po približno pet odstotkov glasov bi lahko pobrala še desni populist Vladimir Žirinovski iz liberalnodemokratske stranke in kandidat Komunistične partije Pavel Grudinin. Morda bi omembe vreden rezultat lahko dosegla še Grigori Javlinski iz liberalne stranke Jabloko ter nekdanja televizijska zvezdnica Ksenija Sobčak, še navaja dpa.

Ne bo pa smel na volitvah nastopiti opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ker je bil obsojen na pogojno kazen. Sam pravi, da je šlo za politično motiviran proces in zato poziva k bojkotu volitev.

Na volišča bo sicer pozvanih okoli 109 milijonov volilnih upravičencev v Rusiji, še navaja dpa.

nazaj na vrh