Nemčija: Zeleni bi t.i.”podnebnim beguncem” razdelili državljanstva dobesedno takoj po prihodu v Nemčijo Izpostavljeno

  • Napisal  vir: nova24tv.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Podpredsednica nemškega parlamenta in članica Zelenih Claudia Roth (foto: EPA) Podpredsednica nemškega parlamenta in članica Zelenih Claudia Roth (foto: EPA)

Člani Zelenih v Nemčiji so predlagali, da bi tako imenovanim “podnebnim beguncem” dovolili selitev v Nemčijo in jim ob prihodu v državo podelili potne liste. Ena od glavnih podpornic predloga, ki bi zagotovil nemško državljanstvo posameznikom iz držav, ki naj bi jih ogrožale podnebne spremembe, je dolgoletna članica Zelenih, Claudia Roth.

 

O predlogu pravi, da je namenjen ljudem iz malih pacifiških otokov, vendar sam izraz podnebnega begunstva obsega veliko več.

“Podnebnih beguncev” več od vsega prebivalstva Evrope

Namreč, OZN so že pred časom ocenili, da bi do leta 2050 lahko bilo po svetu med 25 milijoni in eno milijardo “podnebnih beguncev”. Nemčija trenutno šteje nekaj manj kot 83 milijonov prebivalcev.

Zeleni so se v svojem predlogu po pisanju Voice of Europe sklicevali na številke Svetovne banke, ki trdi, da bo v Evropo do leta 2050 prišlo kar 150 milijonov “podnebnih beguncev” iz “Afrike, Južne Azije in Južne Amerike.”

Po prepričanju Zelenih bi vsi ti “begunci” morali biti upravičeni do nemškega potnega lista. Ostali poslanci v nemškem parlamentu so nekoliko bolj kritični.

Nemčija ni Noetova barka za cel svet

Članica Svobodne demokratske stranke (FDP) Linda Teuteberg je povedala, da Nemčija ne sme delovati kot “Noetova barka za cel svet”.

Oglasili so se tudi v stranki kanclerke Angele Merkel, ki je leta 2015 s svojim povabilom migrantom povzročila migrantsko krizo. Notranji minister v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija Herbert Reul je povedal, da priseljevanje še vedno predstavlja izziv za notranjo varnost. “Predlagam, da se najprej poskrbi za to,” je povedal Reul.

Ivan Šokić

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.