Nato v odzivu na Putinov govor obsodil ruske grožnje

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Mailtoanton/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Zveza Nato je danes v odzivu na govor ruskega predsednika Vladimirja Putina, v katerem je razkril najsodobnejše rusko orožje, sporočila, da so ruske grožnje članicam zavezništva nesprejemljive in kontraproduktivne.

Odnosi med Rusijo in Zahodom so na najnižji ravni po hladni vojni, Putin pa je s svojim nagovorom o stanju države, med katerim je predstavil visokotehnološko orožje, ki naj bi bilo "nepremagljivo", sprožil strahove pred novo oboroževalno tekmo.

"Ruske izjave z grožnjami zaveznicam so nesprejemljive in kontraproduktivne," je v sporočilu za javnost zapisala tiskovna predstavnica Nata Olga Lungescu. Kot je dodala, bo zavezništvo nadaljevalo z dvotirnim pristopom do Rusije - dialog, ki ga spremljata odločno odvračanje in obramba.

Moskva je nejevoljna zaradi širitve Nata na bivše sovjetske republike v vzhodni Evropi in Putin je opozoril, da bo Rusija odgovorila na napad na katerokoli njeno zaveznico. Rusija je prav tako zaskrbljena zaradi Natovega protiraketnega ščita v Evropi, v katerem vidi izzivanje.

"Kot smo že večkrat jasno povedali, zavezniška raketna obramba ni zasnovana niti usmerjena proti Rusiji. Naš sistem je obramba proti balističnim raketam izven evroatlantskega območja," je dejala tiskovna predstavnica in ponovila, da je Nato obrambno zavezništvo, ki je pripravljeno braniti vse članice pred kakršnokoli grožnjo.

"Ne želimo si nove hladne vojne ali nove oboroževalne tekme. Vse zaveznice podpirajo sporazume o nadzoru orožja, ki gradijo zaupanje v korist vseh," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.