Na Dunaju danes makedonsko-grški pogovori o imenu Makedonije

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Zé Vald/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Na Dunaju bodo danes pod pokroviteljstvom Združenih narodov potekali makedonsko-grški pogovori o imenu Makedonije. Posrednik ZN v sporu okoli imena Makedonije Matthew Nimetz se bo sestal z vodjema diplomacij Makedonije in Grčije, Nikolo Dimitrovom in Nikosom Kociasom.

Oba ministra sta se prejšnji teden v Skopju zavzela za kompromisno rešitev spora, ki bo zagotovila mir in stabilnost ter ne bo nikogar ponižala. V obeh državah občasno sicer prihaja do množičnih protestov proti dogovoru.

Obe strani sta minuli teden druga drugi že posredovali pisne predloge rešitve.

V Atenah naj bi bili najbolj naklonjeni imenoma Republika Nova Makedonija in Republika Zgornja Makedonija. Makedonska stran naj bi po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia vztrajala pri stališču, da različica, ko bi bilo ime zapisano v v makedonskem jeziku in brez prevoda, ni najboljša možnost za pogovore. V Skopju so v preteklosti tudi dali vedeti, da so med grškim in makedonskim predlogom razlike, podrobnosti pa niso razkrili.

Nimetz je ob začetku leta predlagal imena Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje).

Makedonsko-grški pogovori o rešitvi dolgoletnega spora so oživeli, ko je vodstvo makedonske vlade lani prevzel sedanji premier Zoran Zaev. Slednji je prepričan, da naj bi bil spor z Grčijo glede uradnega imena Makedonije rešen najkasneje do julija

Zaradi spora Grčija blokira nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in Natu, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

nazaj na vrh