Moskva grozi Londonu: V primeru novih "neprijaznih dejanj proti Rusiji" bodo sprejeli dodatne povračilne ukrepe

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: Pixabay) Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: Pixabay)

Rusija je danes napovedala izgon 23 britanskih diplomatov in ustavitev dejavnosti Britanskega sveta po državi v odgovor na "provokativne ukrepe", ki jih je London sprejel proti Moskvi zaradi zastrupitve bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke na britanskih tleh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"23 diplomatov na britanskem veleposlaništvu v Moskvi je razglašenih za persono non grata in bodo v tednu dni izgnani," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo, potem ko je danes na pogovor poklicalo britanskega veleposlanika v Moskvi Lauria Bristowa.

Dodali so, da je ukrep odgovor na britanska "provokativna dejanja" in "neutemeljene obsodbe glede incidenta v Salisburyju 4. marca," ko so na klopi nezavestna našli Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki sta bila zastrupljena z živčnim strupom, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta v kritičnem stanju v bolnišnici.

Za njuno zastrupitev je London okrivil Moskvo in minuli teden uvedel več ukrepov, med drugim je izgnal 23 ruskih diplomatov. Britanski zunanji minister Boris Johnson je v petek dejal, da je napad najverjetneje odredil ruski predsednik Vladimir Putin, kar je Moskvo odločno zavrnila.

Rusija bo tudi ustavila dejavnosti Britanskega sveta, britanske mednarodne organizacije za kulturne odnose in izobraževanje, po državi. Pri tem je ministrstvo kot vzrok navedlo "neurejen status" Britanskega sveta v Rusiji. Moskva pa je umaknila tudi dovoljenje za odprtje britanskega konzulata v Sankt Petersburgu, piše ruska tiskovna agencija Tass.

London so še opozorili, da bo Moskva v primeru novih "neprijaznih dejanj proti Rusiji" sprejela dodatne povračilne ukrepe.

Potem ko je britanska policija v petek sporočila, da smrt ruskega izgnanca Nikolaja Gluškova v Londonu 12. marca preiskujejo kot umor, pa je britanski BBC poročal, da je britanska policija vstopila v stik z ruskimi izgnanci v Veliki Britaniji, da bi se pogovorili o njihovi varnosti. Varnostne sile so namreč spremenile oceno, da obstaja majhna možnost, da bi jim grozila nevarnost.

Bivšega sodelavca pokojnega kritika Kremlja Borisa Berezovskega so 12. marca našli mrtvega na njegovem domu v Londonu. Policija je ugotovila, da je bil zadavljen, sicer pa poudarila, da "na tej stopnji ne kaže, da bi bila smrt Gluškova povezana z zastrupitvijo" Skripala in njegove hčerke, niti da bi bil zastrupljen.

nazaj na vrh