London in Bruselj naj bi dosegla dogovor o meji na irskem otoku

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Prabhupj at wts wikivoyage/Wikimedia Commons; PD

Velika Britanija bo po izstopu iz Evropske unije začasno v celoti ostala del carinske unije, sta po poročanju britanskega časnika Sunday Times sklenila London in Bruselj. Tako naj bi rešila vprašanje meje na irskem otoku, eno najbolj spornih vprašanj v pogajanjih o brexitu. Britanska vlada je v odzivu sporočila, da gre za ugibanja.

Po navedbah virov je britanska premierka Theresa May od Bruslja dobila zagotovila, da bo lahko po brexitu Otok v celoti ostal v carinski uniji, navaja časnik. To bo zapisano tudi v ločitvenem sporazumu, poročanje Sunday Timesa povzemajo tuje tiskovne agencije.

Članstvo v carinski uniji bo časovno omejeno, kar bodo določili tudi v posebni klavzuli dogovora. S tem bi si lahko vlada v britanskem parlamentu zagotovila podporo dogovoru.

Dogovorili so se še, da bodo nadzor nad dobrinami opravljali v tovarnah in trgovinah, in ne na meji, navaja časnik.

V kabinetu britanske premierke niso želeli potrditi dogovora. Zatrdili so, da gre za ugibanja. Vlada naj bi sicer o tem razpravljala v začetku prihodnjega tedna.

Če navedbe časnika držijo, sta pogajalski strani dosegli dogovor o meji med Irsko in Severno Irsko, ki je eno najbolj spornih vprašanj v pogajanjih. Doslej se je EU zavzemala za to, da bi samo Severna Irska ostala del carinske unije in notranjega trga, če oziroma dokler se ne bi dogovorili za boljšo možnost.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.