London: Britanci pripravljeni izpustiti iranski tanker

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Grace 1 (foto: Twitter) Grace 1 (foto: Twitter)

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je danes svojemu iranskemu kolegu Mohamedu Džavadu Zarifu povedal, da bodo iranski tanker, ki so ga minuli teden zasegle gibraltarske oblasti, izpustili, če bo Teheran zagotovil, da ne bo šel v Sirijo, s čimer bi kršil sankcije EU.

 

Hunt je sporočil, da je imel "konstruktiven telefonski pogovor" z Zarifom, ki mu je zagotovil, da si Teheran ne želi zaostrovanja napetosti med državama.

"Zagotovil sem mu, da je naša skrb cilj in ne izvor nafte na Grace 1," je na Twitterju zapisal Hunt. Zarifu je sporočil, da bo Velika Britanija "olajšala izpustitev (tankerja), če bomo prejeli zagotovila, da ne bo šel v Sirijo, po postopkih na gibraltarskih sodiščih".

Gibraltarske oblasti so minuli teden zasegle tanker Grace 1 zaradi suma, da prevaža nafto v Sirijo, s čimer bi kršil sankcije EU.

Gibraltarska policija je v petek sporočila, da se preiskava nadaljuje in da ladja za zdaj ostaja v Gibraltarju, ki je britansko prekomorsko ozemlje.

Zaseg tankerja je sprožil diplomatski spor med Teheranom in Londonom. Iranske oblasti so Britance večkrat posvarile pred posledicami. Britansko obrambno ministrstvo je v četrtek sporočilo, da so tri plovila iranske revolucionarne garde poskušala preprečiti pot britanskemu tankerju skozi Hormuško ožino. Iranci so incident zanikali.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.