Kosovo prenehalo nasprotovati posebnemu sodišču za vojne zločine, storjenih s strani OVK

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija AgronBeqiri/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Kosovske oblasti so prenehale nasprotovati posebnemu sodišču EU za vojne zločine na Kosovu (KRSJI), danes poroča bruseljski spletni bilten EUobserver. Evropske velesile in ZDA so to odločitev pozdravile.

"Samo s spoštovanjem vladavine prava in zagotavljanjem pravičnosti za vse žrtve lahko Kosovo potrdi svojo zrelost kot država in pripravljenost na polno vključitev v Evropo in mednarodno skupnost," so v skupnem sporočilu v četrtek zapisala veleposlaništva Francije, Nemčije, Italije, Velike Britanije in ZDA na Kosovu. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bodo kosovski voditelji držali obljubo in da bodo kosovske institucije spoštovale to zavezo.

Dodali so, da bo podpora posebnemu sodišču omogočila nadaljevanje podpore najtesnejših prijateljev in zaveznikov Kosova v času praznovanja desete obletnice razglasitve neodvisnosti.

Kot so pisali kosovski mediji, je premier Ramush Haradinaj prenehal podpirati prizadevanja za ukinitev sodišča pod pritiskom veleposlanikov omenjenih držav, še posebej ameriškega Grega Delawieja, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Priština je bila pod velikim pritiskom mednarodne skupnosti z ZDA in EU na čelu, da mora oblikovati posebno sodišče, ki bo preiskalo obtožbe na račun pripadnikov nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Ta pritisk se je okrepil po odmevnem poročilu Dicka Martyja v Svetu Evrope leta 2011, ki je OVK očital hude vojne zločine nad Srbi in Romi, od ugrabitev in množičnih usmrtitev do trgovine z njihovimi organi.

KRSJI naj bi preiskal očitke Martyja, ki je v poročilu omenil tudi kosovskega predsednika Hashima Thacija in predsednika parlamenta Kadrija Veselija. Priština mu je zato dolgo nasprotovala. Razlog za nasprotovanje sodišču je bil tudi, da naj bi to obravnavalo le očitke iz Martyjevega poročila, ne pa tudi zločinov, ki so jih na Kosovu zagrešili Srbi.

Posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu ima sedež v Haagu, njegovo delovanje financira EU, je pa del kosovskega pravosodnega sistema. Delovati je začelo lani poleti, prve obtožnice pa je po poročanju medijev pričakovati ta mesec.

nazaj na vrh