fbpx

Komedije še ni konec - premier Šarec bo danes nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov in ji predaval o trajnostnem razvoju

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: arhiv Demokracije foto: arhiv Demokracije

Premier Marjan Šarec bo danes v New Yorku v okviru splošne razprave svetovnih voditeljev nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov. Izpostavil naj bi štiri slovenske prioritete na letošnjem zasedanju, to so vladavina prava, človekove pravice, mednarodni mir in varnost ter trajnostni razvoj.

 

 

Premier je imel od začetka tedna v New Yorku številne aktivnosti. V ponedeljek se je udeležil svetovnega podnebnega vrha ter govoril na razpravi Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) o krepitvi evropske vodilne vloge na globalni ravni glede podnebja in zelene ekonomije.

Naslednji dan se je udeležil otvoritve splošne razprave svetovnih voditeljev v okviru 74. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, ki letos poteka pod naslovom Nov zagon večstranskim prizadevanjem za izkoreninjenje revščine, kakovostno izobraževanje, podnebne ukrepe in vključevanje.

V četrtek pa se je sestal z generalnim sekretarjem svetovne organizacije Antoniom Guterresom. Govorila sta o multilateralizmu, spoštovanju človekovih pravic in dogovorov.

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da je prav spoštovanje dogovorov še posebej pomembno za majhne države, kakršna je Slovenija, zato je tudi v zvezi s tem premier poudaril vlogo ZN. Sogovornika sta posebej omenila Zahodni Balkan, pri čemer je predsednik vlade poudaril pomen prizadevanja za napredek in nepovratno stabilizacijo regije, Slovenija pa si za ta cilj prizadeva ne le v dvostranskih odnosih in s podporo za članstvo v EU, temveč tudi v okviru regionalnih prizadevanj in pobud.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.