Juncker v nedeljo na turnejo po Zahodnem Balkanu

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Obiskal bo jugovzhodno Evropo. Obiskal bo jugovzhodno Evropo.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo v nedeljo v Makedoniji začel turnejo po državah Zahodnega Balkana, ki jo bo sklenil v četrtek v Bolgariji. Juncker na turnejo odhaja, potem ko je Evropska komisija v začetku meseca predstavila svojo strategijo za Zahodni Balkan, s katero želi po več letih oživiti širitveni proces.

 

Strategija je prvi korak pri ponovnem usmerjanju pozornosti EU na Zahodni Balkan. Aprila bo Evropska komisija predstavila poročila o napredku šestih držav na poti v unijo, maja pa bo v Sofiji prvi vrh EU in Zahodnega Balkana po solunskem leta 2003.

Z novo strategijo EU potrjuje, da evropska perspektiva velja za vseh šest držav na Zahodnem Balkanu: Črno goro, Srbijo, Makedonijo, Albanijo, BiH in Kosovo, ki so sicer na različnih postajah na poti v unijo. Zaradi slabe izkušnje s slovensko-hrvaškim sporom o meji strategija vključuje tudi sporočilo, da EU v prihodnje ne bo uvažala dvostranskih sporov držav v regiji.

EU sicer v novi širitveni strategiji opredeljuje šest nosilnih pobud s 57 konkretnimi ukrepi v pomoč regiji pri uresničevanju reform v vzajemnem interesu v obdobju 2018-2020. Pobude se nanašajo na vladavino prava, sodelovanje na področju varnosti in migracij, povezanost regije, digitalni razvoj, vključno z zniževanjem stroškov za gostovanje v tujih mobilnih omrežjih, ter na spravo in dobrososedske odnose.

V podporo regiji komisija v strategiji predlaga tudi postopno krepitev financiranja v okviru predpristopne pomoči (Ipa) do leta 2020. Po neuradnih navedbah bi lahko nekaj denarja v regijo preusmerili iz sredstev, ki so predvidena za Turčijo.

Prva postaja Junckerja, ki ga bosta na turneji spremljala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn, bo Makedonija, ki je kandidatka za članstvo od leta 2005, a jo na poti v EU ovira Grčija zaradi spora o imenu države.

Hahn je nedavno za nemški časnik Welt povedal, da bo komisija najverjetneje do poletja predlagala državam članicam začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo. Po njegovi oceni sta obe državi v zadnjih letih sprejeli pomembne reforme in se kvalificirali za naslednji korak. V Albanijo, ki je kandidatka za članstvo od leta 2014, bo Juncker odpotoval v nedeljo zvečer.

V ponedeljek bo predsednik Evropske komisije obiskal Srbijo, v torek pa Črno goro. Ti dve državi sta iz šesterice doslej prišli najdlje na poti v EU, saj se že pogajata. Za ti vodilni državi v procesu je v strategiji omenjena letnica 2025 kot perspektiva za prihodnjo širitev, ki pa se po navedbah komisije ne sme razumeti kot rok.

Iz Črne gore bo delegacija komisije v torek odpotovala v Bosno in Hercegovino, ki jo do unije čaka še dolga pot. Prošnjo za članstvo v EU je BiH vložila pred dvema letoma, letos pa so se tamkajšnje oblasti po več kot letu dni uspele uskladiti o skupnih odgovorih na vprašalnik Evropske komisije, ki je pogoj za odobritev statusa kandidatke za članstvo v povezavi. Komisija bi tako lahko zeleno luč za status kandidatke prižgala šele prihodnje leto.

Zadnja država Zahodnega Balkana, ki jo bo v okviru turneje obiskala delegacija Evropske komisije, bo Kosovo v sredo. Kosovo ima poseben status, saj pet članic EU - Španija, Romunija, Slovaška, Grčija in Ciper - ne priznava njegove samostojnosti. Celovit in pravno zavezujoč dogovor o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino je nujen in ključen za napredek Srbije in Kosova na njuni evropski poti, piše v strategiji, s katero pa v Prištini niso zadovoljni.

Turnejo bo Juncker sklenil v četrtek v Bolgariji, ki trenutno predseduje Svetu EU. V prestolnici Sofija se bo udeležil uradnega kosila, ki ga bo za predstavnike vseh šestih držav Zahodnega Balkana gostil bolgarski premier Bojko Borisov.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.