Juncker: begunskih centrov EU na severu Afrike ne bo

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Jean-Claude Juncker Jean-Claude Juncker euranet/Wikimedia Commons; CC BY-SA 2.0

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je med današnjim obiskom v Tuniziji dejal, da je razprave o vzpostavitvi begunskih centrov v državah na severu Afrike konec. To je poleti predlagalo več držav članic Evropske unije, a so afriške države predlog zavrnile.

To ni več aktualna tema, je po srečanju s tunizijskim premierjem Youssefom Chahedom še povedal Juncker, kot navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Več držav EU je poleti predlagalo vzpostavitev begunskih centrov na severu Afrike, v katerih bi izkrcali migrante in begunce, rešene v Sredozemskem morju. Vendar pa so to Tunizija, Maroko in Alžirija že večkrat zavrnile.

Letos je prek Sredozemskega morja v Evropo prišlo okoli 96.000 ljudi, v enakem obdobju lani pa 152.000. Med njimi so predvsem prebivalci držav Podsaharske Afrike, ki se poskušajo prek zgoraj omenjenih magrebskih držav in Libije prebiti v Evropo. Med prečkanjem Sredozemskega morja je letos življenje izgubilo skoraj 2000 ljudi.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.