Francoska policija nadaljuje odstranjevanje nadležne levičarske komune

Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia) Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia)

Francoska policija že tretji dan odstranjuje aktiviste iz komune v Notre-Dames-des-Landes blizu Nantesa, ki so jo vzpostavili pred desetletjem. Približno 70 protestnikov, skritih za barikadami, je policiste zasulo z različnimi predmeti, ti pa so odgovorili s solzivcem in drugimi sredstvi za boj proti izgrednikom.

 

Aktivisti, ki so nasprotovali načrtovani gradnji letališča na tem območju, so se začeli naseljevati na kmetijska zemljišča leta 2008, njihova levičarska kmečka skupnost pa se je nato razširila na 1600 hektarjev.

Francoska vlada je januarja sporočila, da je opustila načrte za gradnjo letališča, skvoterje pa je opozorila, da morajo do pomladi očistiti zemljišče.

Tridnevni boji med približno 2500 policisti in protestniki, ki so med drugim oboroženi z molotovkami in teniškimi loparji, s katerimi odbijajo pločevinke s solzivcem, so ponovitev dogajanja iz leta 2012, ko je oblastem spodletel poskus odstranitve taborišča.

Aktivisti so besni na policiste, ker so jim uničili bivališča in kmetijske objekte, med drugim stajo za ovce in sirarno, zato so pozvali podpornike, naj jim pridejo pomagat braniti komuno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so sporočile, da aktivisti lahko ostanejo na zemljišču, če bodo pripravili individualne sheme kmetovanja, vendar jih je večina to zavrnila, saj da želijo komuno voditi kolektivno in nadaljevati nekmetijske projekte.

Protestniki so sporočili, da je bilo v spopadih s policijo poškodovanih okoli 30 aktivistov, med njimi so dva prepeljali v bolnišnico. Na policijski strani so poročali o 14 poškodovanih.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.