Francija in Indija z obrambnim sporazum proti kitajskemu vplivu

Emmanuel Macron in Narendra Modi Emmanuel Macron in Narendra Modi Embassy of France in India

Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik indijske vlade Narendra Modi sta danes v New Delhiju podpisala obrambni sporazum, s katerim bosta državi okrepili svoje obrambno sodelovanje v Indijskem oceanu. Macron je prepričan, da Indijski ocean ne sme biti "predmet hegemonije", pri čemer je verjetno meril na Kitajsko.

V skladu s sprejetim sporazumom, bosta Francija in Indija druga drugi odprli pristanišča za vojaške ladje. S sporazumom želita državi zajeziti kitajski vpliv in njene teritorialne težnje v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Varnostno sodelovanje med državama ima odslej nov pomen," je dejal Macron, ki je prepričan, da sta v Indijskem oceanu na kocki varnost in stabilnost mednarodne skupnosti. Z njim se je strinjal tudi Modi, ki je prepričan, da bo regija v prihodnosti odigrala zelo pomembno vlogo.

Poleg obrambnega sporazuma sta voditelja podpisala tudi sporazuma na področju vesolja, čiste energije in jedrske energije, kjer je izstopal predvsem tehnični sporazum o jedrskem projektu v indijski zvezni državi Maharashtra.

Projekt vključuje izgradnjo šest jedrskih reaktorjev v vrednosti 9,3 milijarde evrov. Okvirni sporazum je leta 2010 podpisal tedanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy, viri v Parizu pa verjamejo, da bo dokončen sporazum podpisan še letos.

nazaj na vrh