Farc se je umaknil iz predsedniške tekme v Kolumbiji

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Rodrigo Londono je utrpel srčni infarkt. (foto: Twitter) Rodrigo Londono je utrpel srčni infarkt. (foto: Twitter)

Kolumbijska stranka Farc, ki je po sklenitvi zgodovinskega mirovnega sporazuma izšla iz istoimenskega gverilskega gibanja, je danes sporočila, da ne bo imela kandidata na majskih predsedniških volitvah, potem ko je njen vodja in predsedniški kandidat Rodrigo Londono utrpel srčni infarkt.

Član stranke Ivan Marquez je novinarjem povedal, da so odločitev sprejeli, potem ko je imel 59-letni Londono v sredo operacijo na srcu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od sklenitve mirovnega sporazuma novembra 2016 z vlado odhajajočega predsednika Juana Manuela Santosa, je Farc po pol stoletja opustil oboroženi boj in postal politična stranka. Obdržal je isto kratico kot gverilska skupina, uradno pa se stranka imenuje Skupna alternativna revolucionarna sila.

Predsedniške volitve bodo 27. maja, morebitni drugi krog pa sredi junija.

Ankete so sicer Londonu, znanem po vzdevku Timochenko, napovedovale le odstotek volilne podpore.

Marquez je ob tem dodal, da se bo kljub temu stranka potegovala za poslanska mesta na nedeljskih parlamentarnih volitvah. V skladu z mirovnim sporazumom ima Farc v parlamentu zagotovljenih najmanj deset poslanskih sedežev, a mora sodelovati v kampanji.

Londono je srčni infarkt utrpel minuli teden. Prizadel ga je tudi leta 2015 med mirovnimi pogajanji na Kubi, julija lani pa je utrpel milejši srčni infarkt.

Marquez je še dodal, da Londono, ki je bil tudi zadnji poveljnik gverilcev Farca, po operaciji zadovoljivo okreva.

Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) so bile marksistična gverilska skupina, največja uporniška skupina v državi, ki se je pol stoletja borila proti vladnim silam in desničarskih paravojaških skupinam. Državljanska vojna, ki so jo zaznamovale ugrabitve in izginotja več deset tisoč ljudi, je zahtevala okoli 260.000 smrtnih žrtev, sedem milijonov ljudi je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.