Evropa še naprej v primežu mraza, na Arktiki pa šest stopinj

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Matic Štojs Lomovšek foto: Matic Štojs Lomovšek

V večjem delu Evrope tudi danes vztrajajo izjemno nizke temperature, ki so v zadnjih dneh zahtevale najmanj 24 življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V delih Nemčije se je živo srebro davi spustilo do minus 24 stopinj Celzija, v Estoniji so namerili 29 stopinj pod ničlo, številne plaže v Sredozemlju pa so zasnežene.

 

V Veliki Britaniji so sibirski mraz, ki je v torek prinesel sneg tudi Londonu, poimenovali Pošast z vzhoda. Na Nizozemskem se ga je prijel vzdevek sibirski medved, Švedi pa mu pravijo snežni top.

Nizke temperature še posebej ogrožajo ostarele in brezdomce, med katerimi je mraz od petka zahteval tudi največ smrtnih žrtev. Zato so po evropskih mestih organizirali prenočišča in hrano z brezdomce.

Na Poljskem je zaradi mraza od petka umrlo najmanj devet ljudi, v Franciji pa štirje, med njimi ženska v devetdesetih letih, ki so jo našli pred vhodom doma za ostarele. V Litvi je mraz terjal pet smrtnih žrtev, na Češkem tri, v Romuniji dve, v Italiji pa je umrl brezdomec.

Rdeči križ, ki je po vsej Evropi vzpostavil ekipe nujne pomoči ob mrazu, prebivalce opozarja, naj bodo pozorni, kaj se dogaja z njihovimi sorodniki in sosedi. "Že če samo potrkamo in vprašamo, če kaj potrebujejo, storimo veliko. Lahko celo rešimo življenje," so poudarili.

Nizke temperature se bodo v večjem delu Evrope po napovedih nadaljevale tudi čez dan.

V Španiji, tudi v Kataloniji, je medtem za danes napovedano novo sneženje. Na Kanarskih otokih pa so zaradi močnega vetra za danes odpovedali pouk.

Šole in vrtci so zaradi nizkih temperatur zaprti tudi marsikje v Italiji. Naj bi jih pa danes znova odprli v prestolnici Rim. Na Apeninskem polotoku mraz povzroča tudi motnje v železniškem prometu. Zaradi pomanjkanja sredstva za taljenje ledu morajo ponekod led s tirov železniški delavci odstranjevati kar ročno, kar je precej razburilo italijansko javnost.

V Neaplju je od torka zaprto letališče, avtobusi zaradi poledice ne vozijo.

Številne obale danes pokriva sneg, tudi na otokih Korzika in Kapri, v Dalmaciji in Črni gori.

Britanski vremenoslovci napovedujejo, da bodo nekatere vasi zaradi snežnih zametov še nekaj dni odrezane od sveta, svarijo pa tudi pred daljšimi prekinitvami v oskrbi z elektriko.

Ruski energetski velikan Gazprom, najpomembnejši dobavitelj plina Evropi, je sporočil, da so zaradi nizkih temperatur evropskim državam v zadnjih šestih dneh dobavili rekordno količino tega energenta. Največ, 667 milijonov kubičnih metrov plina, so Evropi dobavili v ponedeljek.

Na Arktiki pa šest stopinj...

Medtem ko je Evropo zajel sibirski mraz s temperaturami krepko pod ničlo in snegom, pa so v nedeljo na najsevernejšem delu Grenlandije izmerili šest stopinj nad ničlo. Podobne temperature nad ničlo so izmerili tudi prejšnje dni, zaradi česar se led tali hitreje kot običajno.

"To je zelo nenavadno za februar, ko je stalno tema," je dejala klimatologinja danskega meteorološkega inštituta Ruth Mottram, ki beleži temperature na severu Arktike. Kot je dejala za nemški portal DW, še nikoli ni bilo tako toplo.

Med drugim je izginila že skoraj tretjina ledu, ki prekriva Beringovo morje. Največji del je izginil v le osmih dneh v sredini februarja. V tem času bi sicer morala ledena ploskev še rasti, ledena površina pa je sedaj 60 odstotkov manjša od povprečja, ki so ga izmerili med letoma 1981 in 2010.

Klimatologi so zaskrbljeni zaradi ogrevanja Arktike. "Čudno vreme se nadaljuje s strah vzbujajočo močjo in vztrajnostjo," je tvitnil profesor univerze v Hamburgu Lars Kaleschke, ki je dodal, da takšnih temperatur ni zasledil v 25 letih raziskovanja.

Zaradi nenavadne toplote je površina ledu, ki prekriva Arktiko, v tem času na rekordni najnižji ravni. Med drugim se je led stalil tudi severno od Grenlandije, kjer je nekoč morje prekrivala zelo stara in debela ledena površina.

Ker se Arktika segreva kar dvakrat hitreje od ostalega dela sveta, se tali tudi permafrost. Zaradi na novo izpostavljenih površin, ki se sušijo, pa se v ozračje izpušča dodaten ogljik, kar ponovno segreva ozračje. Zaradi taljenja ledu svoj habitat izgubljajo tudi številne živali, kot na primer polarni medvedi in tjulnji, še piše DW.

nazaj na vrh