Elon Musk za kazen ne bo več vodil odbora direktorjev Tesle

  • Napisal  V. D.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ustanovitelj in prvi mož avtomobilskega tehnološkega podjetja Tesla Elon Musk Foto: Maurizio Pesce/ Wikipedia Ustanovitelj in prvi mož avtomobilskega tehnološkega podjetja Tesla Elon Musk Foto: Maurizio Pesce/ Wikipedia

Ustanovitelj in prvi mož avtomobilskega tehnološkega podjetja Tesla Elon Musk je dosegel poravnavo z ameriškim nadzornim organom in ne bo več vodil odbora direktorjev podjetja. Podjetje in Musk bosta morala plačati tudi 40 milijonov dolarjev kazni. Gre za posledico njegovega zavajajočega tvitanja, da bo odkupil podjetje in ga umaknil z borze.

 

Ameriška komisija za trgovanje z vrednostnimi papirji (SEC) je preiskavo sprožila po spornem Muskovem tvitu 7. avgusta, da bo odkupil delnice Tesle po 420 dolarjev in da ima sredstva za odkup zagotovljena. To je povzročilo precejšnje razburjenje na borzah in SEC je v četrtek Muska obtožila prevare, saj da je vedel, da za svoje trditve nima trdne podlage.

Musk je načrte konec avgusta sicer preklical, obtožbe SEC pa je označil za neutemeljene. Zdaj je dosegel poravnavo.

"Ko podjetja in njihovi vodilni dajejo izjave, morajo delovati odgovorno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poravnavo komentiral vodja SEC Jay Clayton.

Kot je pojasnil, Musk zdaj tri leta ne bo mogel biti predsednik odbora direktorjev. Še vedno bo sicer lahko ostal glavni izvršni direktor družbe. Na čelu odbora direktorjev ga bo nadomestil "neodvisni predsednik", je še povedal Clayton.

Še dva neodvisna direktorja bo imenovalo podjetje samo, oblikovati pa bodo morali nov odbor neodvisnih direktorjev in vzpostaviti "dodatne nadzorne mehanizme, da bi nadzorovali Muskove komunikacije", je še pojasnil Clayton.

Kazen v skupni višini 40 milijonov dolarjev - 20 naj bi jih plačalo podjetje, 20 pa Musk iz lastnega žepa - naj bi razdelili med oškodovane vlagatelje. Postopek bo vodilo sodišče.

"Dogovor je namenjen temu, da preprečimo nadaljnje motnje na trgu in oškodovanje delničarjev," je komentiral Steven Peikin iz SEC.

V petek, dan po objavi tožbe SEC proti Tesli, so delnice padle za okoli 14 odstotkov. Že avgusta, na dan objave spornega tvita pa so izgubile 11 odstotkov vrednosti. Tudi sicer se Tesla sooča s precejšnjimi težavami, zaradi katerih je svoj odhod doslej napovedalo več zaposlenih, med drugim dva direktorja.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.