Dunajčane brezplačno cepijo proti gripi, tudi na tramvaju Izpostavljeno

Dunajski župan Michael Ludwig / CJobstPID Dunajski župan Michael Ludwig / CJobstPID

Mesto Dunaj od oktobra skoraj četrtini svojih meščanov ponuja brezplačno cepljenje proti gripi. Z večjo precepljenostjo želi mesto namreč v času virusa covid-19 razbremeniti mestno zdravstvo. Prednost pri cepljenju imajo starejši, otroci in zdravstveno osebje.

Mesto je že letos spomladi naročilo 400.000 odmerkov cepiva proti gripi, kar je trikrat toliko kot lani. Akcija brezplačnega cepljenja bo potekala od 1. oktobra letos do konca marca prihodnje leto, vsak dan pa načrtujejo do 3.000 cepljenj. Brezplačno cepivo je omogočeno v sodelovanju z zdravniško in lekarniško zbornico. Cepljenje bodo izvajali osebni zdravniki in redne ambulante, na voljo pa bo tudi v domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami in celo v posebej za to preurejenem tramvaju. Dunaj je po vsem mestu postavil tudi sedem dodatnih cepilnih centrov in 37 cepilnih ambulant.

S to ponudbo namerava Dunaj svoje meščane spodbuditi k cepljenju, precepljenost v mestu potrojiti in v bolnišnicah zagotoviti več prostora za druge težke bolezni, predvsem za težje bolnike s covidom-19. Dunajski župan Michael Ludwig si je v prihajajoči sezoni gripe za cilj zadal približno eno četrtino cepljenih meščank in meščanov.

»Ponudba brezplačnega cepljenja velja za vse ljudi, ki živijo v mestu. Predvsem pa za tako imenovane rizične skupine,« je v ponedeljek povedal župan. V naslednjih dneh bodo starejše na akcijo opozorili tudi po pošti. Poleg starejših meščanov pa imajo prednost tudi otroci. »Znanost kaže, da so pri influenci prav otroci super raznašalci,« je dodal župan.

Pogoj za cepljenje je izpolnjena prijava po spletu ali na zdravstvenem telefonu. Posebnost je »cepilni tramvaj«, ki bo od oktobra potoval po obljudenih mestnih lokacijah, ljudje pa se bodo lahko cepili kar na licu mesta.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.